2025 75. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2025 20:23
Kitabı okumaya başladığınızda yazarın olayları, tarafsız olarak yazdığı gerçeğini ne yazık ki çok fazla göremiyorsunuz. Fakat, günümüzde çoğu tarihçi tarafından tenkid edilen Osmanlı İmparatorluğu hakkında pek çok güzel ve tatmin edici gerçeklere de rastlayacağınızdan yazarın hakkını yememek gerekir. Tarih boyunca isimler, hanedanlar hatta devletin hükmettiği ülke bile değişmiştir. Fakat devlet tek ve devamlıdır; değişen hanedanlar veya rejimlerdir. İslâmî inançlar üzerine kurulmuş Selçuklu-Osmanlı devletlerimizi bir çok tarihçinin yaptığı gibi siyasi bıçaklarla parçalamaya çalışmak, tarih bölücülüğünden başka bir şey değildir. Tarihe geniş ufuk çerçevesinde bakmak lazımdır. Bölücülük kasıtlı olsun olmasın ufuksuzluktur. Kitapta, adına bir çok yerde rastlayacağınız tarihçi filozof A. J. Toynbee, insan soyunun yeryüzünde milyonlarca yıllık ömrüne bakarak, bilinen tarih dönemini "dün gibi yakın" görüyorken, nasıl olur da Selçuklu-Osmanlı zamanını, kendimizden bambaşka çağlar sayabiliriz? Üstelik daha da basitleşerek, onları ne hakla kendimize yabancı hatta düşman gösterebiliriz? İşte bunu hiçbir zaman anlayamayacağım. Bu yollarda bizden önce de ecdadımızın yürüdüğünü; bu mabetlerde bizden öncede ibadet edildiğini, bu sanat ve hüner evlerinde, bizimkilerin asırlar boyunca eser ve marifet ürettiklerini düşünerek yaşamak bize kudret, vatana ayrı bir kudsiyet verir düşüncesindeyim. Güçlü devlet adamlarının şu kalelere bayrak çektiklerini, şu camilerde secdeye kapandıklarını, şu saray ve konaklarda hüküm ve ferman yürüttüklerini idrak ve sevinç ile anmak, işte vatanı sevmek bu demektir. Gönüllü teb'ası olmaktan zevk aldığımız ebedi devletimizin büyük mirasından kendimizi mahrum bırakmak, ömrümüzün manasına yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kitaba dair yazmak istediğim pek çok şey olsada kısaca; eserde ismi geçen kitaplardan birkaçı elimde olduğundan, gösterilen kaynakların birebir uyuştuğunu gördüm. Haricinde, incelemenin başında da belirttiğim gibi, obejektif olma konusunda, Kabaklı bir kaç şahısı kitabın başından, kitabın yarısına kadar aklama çabası içine girmiş ve herkesçe bilinen bir kaç gerçeği başlarda tam tersi olarak yansıtmıştır. Belirttiklerim dışında (ek olarak) faydalı diye nitelendireceğim bir kitaptı. Tek partili dönemde olan olay örgülerini çok net ve şeffaf bir şekilde anlatmış, bilinmeyen gerçeklerede ışık tutmuştur. Naziçane düşüncem, kitabın müstakil olarak okunmasının yetersiz ve eksik kalacağıdır. Şimdiden keyifli (dikkatli) okumalar, saygılarımla.
Temellerin DuruşmasıAhmet Kabaklı · Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları · 2000332 okunma