Çᴏ̈ʟ Çɪᴄ̧ᴇɢ̆ɪ (Dᴇꜱᴇʀᴛ Fʟᴏᴡᴇʀ)
Bilmiyorum en son ne zaman böylesine beni derinden sarsan gerçek bir hayat hikayesi okudum... Ve bilmiyorum bir daha böylesini okur muyum.
Çölde açan bir çiçeğin köklerini geride bırakıp evinden çok uzaklara, hayata tutunmak için hiç bilmediği yerlere göç edişini okudum. Waris Dirie. Somalili bir kabilenin küçük kızı olarak çölde bir sürü kardeşi ve geleneksel yaşama sıkı sıkı bağlı ebeveynleri ile yaşıyor. Tüm günü develeri ve domuzları gütmek, yiyecek yemek ve su kaynağı bulmak ile geçiyor. Dışarıdan sefil görünse de Waris bu yaşamı seviyor. Doğayla iç içe olmayı, toprağın üzerinde az ama öz ve özgür yaşamayı hiçbir zaman sorun etmiyor.
Ta ki bu çöllerin acımasız gelenekleri onu da diğer tüm kızlar gibi sakat bırakana dek.
Somali'de ve diğer pekçok Afrika ülkesinde yaygın olan bir gelenek var: Kadın sünneti. Erkek sünnetinden ciddi farkları olan bu uygulama direkt olarak kız çocuklarının kadınlığını hedef alıyor. Pis bir jiletle cinsel haz bölgelerini canice kesip alan ve geriye kalan kısmı daracık şekilde diken sünnetçilerin kanlı ellerinden binlerce kız çocuğu geçiyor. Çünkü sünnetsiz bir kız kirli ve namussuz kabul ediliyor. Bu kızlarla kimse evlenmiyor ve bu topraklarda evlenmeyen kadın ö*lü kadın demektir. Kızların tek bir hayat yaşama şansı var: Sünnet olup ailesinin seçtiği kişiyle evlenecekler. Çoğu bu anormal uygulamadan sonra korkunç şekillerde can veriyor. Sağ kalanlar ise doğumda dayanamıyor. Doğumda dayananlar ise hayatları boyunca korkunç acıyla ve s*ksten zevk almayarak yaşıyorlar.
Anestezi yok, hijyen yok, rıza ise üzerine hiç konuşulmayan bir kavram. Ufacık yaşta çölün kuytu bir köşesinde bir sünnetçi sizi kesiyor ve hayatınız boyunca acı çekerek, zevkten mahrum ve psikolojik olarak yıkılmış halde yaşıyorsunuz.
İşte Waris kadınların böyle yaşadığı bir toplumda sünnete kurban giden bir genç kız. Ve on iki yaşındayken bir gün babası onu yaşlı bir adamla evlendirme kararı alıyor.
Ve Waris kaçıyor. Çölde günlerce yürüyor, korkunç tehlikeler atlatıyor, t*cavüzle defalarca kez burun buruna geliyor.
Waris yuvasını terk ederken biliyor: Ya kaçarken ö*lecek ya da kalıp bir ö*lüden farksız yaşayacak.