·464 syf.····Okunma: 21 Haziran 2025 00:00 Mihail Şolohov’un “Durgun Don Cilt 3” romanı, insanın iç dünyasıyla tarihin gürültüsü arasındaki en sert çatışmalardan birini anlatır. Don Nehri’nin durgun sularında başlayan bu destan, üçüncü ciltte artık taşkın bir akıntıya dönüşür; nehir taşar, gelenekler çözülür, yürekler paramparça olur. Şolohov burada yalnızca bir halkın hikâyesini değil, insanın kendi kalbine karşı verdiği o bitmeyen savaşı anlatır.
Grigory Melekhov artık genç bir Kazak delikanlısı değildir; savaşın ve aşkın yıprattığı, bir çağın ağırlığını omuzlarında taşıyan bir adamdır. Onun içinde iki dünya çarpışır: biri Don kıyısındaki eski yaşamın dingin, geleneklerle çevrili dünyası; diğeri, devrimin, savaşın ve yenilginin yarattığı yeni, acımasız dünya. Grigory bu iki dünyanın arasında kalır, tıpkı nehrin ortasında duran bir kayık gibi bir kıyıya yanaşsa geçmişi kaybedecek, diğerine geçse kimliğini. Şolohov’un kalemiyle Grigory artık sadece bir karakter değil, insanın kendisidir: ne yaparsa yapsın, ne hissederse hissetsin, sonunda kendi vicdanına yenilen bir ruh.
Aksinya bu ciltte aşkın hem kurtarıcı hem yıkıcı yüzünü temsil eder. Onunla Grigory arasındaki ilişki artık ne bir kaçış ne de bir umut barınağıdır; sadece kaderin ısrarlı bir yankısıdır. Aksinya, tüm aşkıyla, tüm tutkularıyla insanın içinde yanan o sönmeyen arzunun simgesidir; ama aynı zamanda o arzu insanı nasıl yıkar, bunu da gösterir. Natalya ise bu iki karakterin arasında, sessiz ama derin bir acının taşıyıcısıdır. Onun sevgisi sessizdir ama ölümün kokusunu taşır; bu ciltte o sessizlik bir çığlığa dönüşür. Aksinya’nın ateşiyle Natalya’nın sabrı arasında kalan Grigory, aşkın hem ilahi hem lanetli bir güç olduğunu anlar.
Grigory’nin kardeşi Piotra, savaşın ve görev bilincinin simgesidir; o da kendi içinde kırılır ama bunu sessizce taşır. Melekhov ailesinin tüm fertleri, bir halkın çöküşünü kendi evlerinin içinde yaşar. Her biri bir parçayı temsil eder: baba Panteley eski dünyanın vicdanını, annesi İlya ise o dünyanın merhametini. Ama dünya değişmektedir; artık bu değerlerin hiçbiri insanı koruyamaz.
Savaş bu ciltte sadece dışarıda değildir; insanların içinde bir yangına dönüşür. Devrimin yankısı köylere kadar ulaşır, herkesin yüreğinde bir soru yankılanır: “Ne için savaşıyoruz?” Şolohov, savaşın büyüklüğünü anlatmaz; o, bir adamın karısına, çocuğuna, sevgilisine, toprağına, inancına bakarken hissettiği o içsel çöküşü anlatır. Savaşın yıkımı yalnız şehirleri değil, insan ruhunu da harap eder. Grigory’nin gözlerinden bakınca savaş artık kahramanlık değil, sadece acının başka bir biçimidir.
Doğa ise tüm bu kargaşanın ortasında sessiz bir tanık gibidir. Don Nehri hâlâ akar ama artık sularında yalnızca gökyüzü değil, ölülerin yankısı, kaybedilen umutların sessizliği vardır. Şolohov’un dili burada neredeyse şiirsel bir güce ulaşır. Her sabah betimlemesi, her akşam sessizliği, bir ruh hâlini yansıtır. Nehir, bir simge hâline gelir: hem yaşamın sürekliliği hem de insanların geçiciliği.
Kaderlerinin düğümlendiği, insan ruhunun en çıplak hâliyle ortaya çıktığı bir dönemeçtir. Grigory’nin yolculuğu artık dışarıya değil, kendi içine doğrudur. Bir yanda aşkın küllerinden doğan bir yorgunluk, diğer yanda savaşın anlamsızlığından doğan bir boşluk vardır. Bu ciltte, insanın en büyük düşmanının bazen kendi kalbi olduğunu anlarız.
Şolohov’un büyüklüğü tam da burada gizlidir: O, kahramanlarını ne yüceltir ne de küçültür. Onları oldukları gibi, tüm kusurlarıyla, tüm çelişkileriyle anlatır. Her karakter değişir, ama hiçbirisi tamamen kaybolmaz. Hepsi Don’un sularında yankılanan insan sesleridir: pişmanlık, tutku, özlem ve yalnızlık.
Ve sonunda okur anlar ki, Don Nehri hâlâ durgundur ama o durgunluğun altında yüzyılların acısı, bir halkın gözyaşı ve bir adamın bitmeyen arayışı gizlidir. “Durgun Don – Cilt 3”, sadece bir roman değil; insanın varoluşla, kaderle ve zamanla hesaplaşmasıdır. Şolohov bize bir kez daha hatırlatır: Bazen en büyük savaşlar ne cephede ne de silahların arasında olur; en derin savaş, insanın kendi içinde, sessizce kopar.