Gulyabani Kitap İncelemesi
2025 25. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 06:03
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabanisi, korku unsurlarıyla süslenmiş ama aslında bolca güldüren, eğlenceli bir roman. Halk arasında yaygın olan cin, peri ve “gulyabani” korkularını öyle zekice bir mizahla anlatıyor ki, hem merakla okuyorsunuz hem de “bizim insanımız gerçekten böyle” deyip gülümsüyorsunuz. Uzun zamandır kitap okuyamayan biri olarak bu kitabı elime aldım ve hiç elimden bırakamadım. O kadar akıcı, sade ve keyifli bir dili var ki, bir solukta bitiriliyor. Yazarın betimlemeleri ne kadar canlıysa, karakterlerin tepkileri de bir o kadar gerçekçi. Hem eğlenmek hem de Hüseyin Rahmi’nin batıl inançlara, hurafelere ve cahilliğe getirdiği ince eleştiriyi görmek isteyen herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Kitap okuma alışkanlığı olmayan biri bile bu romanla sıkılmadan, hatta eğlenerek okuma alışkanlığı kazanabilir. Kısacası Gulyabani, korkunun arkasına saklanmış bir toplumsal hiciv… Hem güldürüyor hem düşündürüyor. Ben çok sevdim
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202517,9bin okunma