Ateşten Kılıç
Puan vermedi·63 syf.·
2025 178. kitabı
“Gel, sevdiğim, sevme beni, yok etmeye gel beni.” Pablo Neruda ’nın Şilili yazar Julio Vicuña Cifuentes’in “Şili’nin Boşinanları ve Mitleri” adlı yapıtından esinlenerek oluşturduğu bir şiir derlemesi olan Ateşten Kılıç önsöz yerine geçen “Sezarların Şehri” adlı yazıyla açılıyor. Bu yazı, hem tarihsel hem de mitolojik bir ton taşıyor, insanlık tarihindeki iktidar, yıkım ve yeniden doğuş temalarını işliyor. Kitapta yer alan 26 şiirden oluşan seçkide Neruda, insanın hem içsel hem dışsal savaşını anlatıyor. Bir yanda doğayla bütünleşen, karlarla, volkanlarla, ormanlarla yoğrulan bir insanı, diğer yanda yalnızlık, aşkın yakıcılığı ve savaşın yıkıcılığına yer veriyor. Rhodo ve Rosie gibi sembolik karakterlerle insanlığın ilk hâlini, tutkusunu, korkusunu ve yeniden doğma arzusunu temsil eden şiirler kaleme alıyor. Savaş, sadece dış dünyada değil, insanın içinde de sürer. Neruda şiirlerinde insanın doğaya, aşka ve hayata karşı yürüttüğü büyük varoluş mücadelesini dile getiriyor, Ateşten Kılıç kitabının yeni baskısı yok sahaftan temin etmiştim. Eğer denk gelir de bulursanız keyifle okunacak şiirlerini Metin Cengiz çerisiyle okuyabilirsiniz.
Düşünce
Ateşten KılıçPablo Neruda · Sel Yayıncılık · 19926 okunma