···Okunma: 23 Ekim 2025 12:19 2. Dünya savaşı bitmişti ama Beckmann için hiçbir şey bitmemişti. Evine döndüğünde, onu bekleyen bir yıkıntı vardı. Karısı yoktu, ailesi yoktu, evi yoktu. Her anlamda Kapıların Dışında kalmıştı. İnsanlar konuşuyor ama kimse dinlemiyor. Şehir ölü, vicdan ise hâlâ hayatta.
Borchert bu oyunda, savaşın yalnızca şehirleri değil, insanın içini de nasıl yaktığını anlatıyor. Beckmann aslında tek bir asker değil o dönemdeki tüm bir kuşağın sesi.
Bu tiyatro 1947’de radyo yayınında ilk kez okunduğunda, insanların suskunlaştığı söyleniyor. Bizim yaşadıklarımızı anlatmış deniliyor. Ve bu eser Borchert'in ölümünden 1 gün sonra yayınlanmış bilerek mi yapıldı bilmiyorum ama gerçekten ilgi çekici bir durum. Eseri hastanede yazdığı biliniyor zaten.
Borchert aynı zamanda cephede savaşmış, hapis yatmış birisi. Bu yüzden sanki kendi iç sesini yazmış gibi bir eser olmuş. Okuduğunuzda karşılaştırmanız çok kolay olacak.
“Kapıların dışında” kalmak, sadece eve dönememek değil; insanlığın kendisine de yabancılaşmak demek.
Kısa, sade ama yıkıcı bir metin.
Şiddetle tavsiye ederim.