2025 946. kitabı
Üç İhtilal Çocuğu: Cihan Aktaş'ın Kaleminden Bir Dönemin Yankıları Cihan Aktaş'ın 1991'de Nehir Yayınları'ndan çıkan Üç İhtilal Çocuğu, yazarın öykücülüğe ilk adım attığı eser olarak, 1980'lerin Türkiye'sinde kadınların iç dünyasını bir ayna gibi yansıtan dört uzun öyküden oluşan bir derleme. Mimarlık eğitiminden gelen Aktaş, binaların ötesinde insan ruhunun kırılgan yapılarını da incelikle işler; burada ise, ihtilallerin gölgesinde büyüyen genç kızların hikayelerini, keskin bir gözlem gücüyle dokur. Kitap, sadece bir dönemin sosyopolitik haritasını çizmekle kalmaz, aynı zamanda bireysel direnişin sessiz çığlıklarını yükseltir – o yılların baskıcı ikliminde, başörtüsü bir simge olmaktan öte, bir varoluş mücadelesine dönüşür.Öyküler, yetmişler ve seksenlerin kaotik Türkiye'sinde geçer; çocukluk masumiyetinden gençlik isyanına uzanan bir yelpazede, aile bağlarından cemaat dayanışmasına, milliyetçi köklerden İslamcı arayışlara evrilen kimlikleri mercek altına alır. İlk öykü "Teşekkürü Hak Ettiniz Bay Yargıç" ile başlayan bu dörtlü, yargı mekanizmalarının soğuk yüzünü, bir kadının itirazını ve toplumsal yargılamanın acımasızlığını betimler. Karakterler, beklentileriyle korkuları arasında sıkışmış figürler olarak canlanır: Onaylayanlar, reddedenler, yorumlayanlar... Hepsi, modernizmin dayattığı çelişkilerde boğulurken, gelenekle modern arasındaki ince çizgide dengelerini arar. Aktaş, bu evrende kadınları mağduriyetin ötesinde konumlandırır; onlar, sadece ezilenler değil, hayatı kavrayan bir duruşla yeniden şekillendiren mimarlardır.Temelinde yatan gerilim, gelenek ve modernizm arasındaki varoluş mücadelesidir. 1980 darbesinin yarattığı travmalar, eğitim hakkından mahrum bırakılan başörtülü genç kızların yalnızlığını derinleştirir; başörtüsü, ülkeye "ihanet" addedilen bir eylem olarak damgalanır. Yazar, bu baskıyı karamsar bir tonda değil, umut dolu bir sorgulamayla işler – kaygı ile umut arasında gidip gelen bir ruh hali, öyküleri şiirsel bir ritme taşır. Modern hayatın eleştirisi, tüketim çılgınlığından eğitim sisteminin ikiyüzlülüğüne uzanır; kadınlar, bu labirentte kendi seslerini bulmaya çalışır. Aktaş'ın kalemi, oryantalist bakışın ötesinde, Müslüman kadınların özgün direnişini vurgular: Suskunluk bir yenilgi değil, stratejik bir sessizliktir.Üslup açısından, Aktaş'ın anlatımı akademik bir soğukluktan uzak, içten bir akışa sahip. Öykülerin uzunluğu, karakterlere derinlik katarken, diyaloglar dönemin nabzını tutar – o yılların gazetelerinden, sokak sohbetlerinden sızan bir gerçeklik. Zayıf yanı, belki de öykülerin birbirine benzer temalarda yoğunlaşması; bu, çeşitliliği sınırlasa da, odaklanmış bir etki yaratır. Yine de, bu kitap, feminist edebiyatın Batı merkezli sınırlarını aşan bir ses olarak, Türk öykücülüğünde önemli bir yer tutar. .......... gibi okurların itiraf ettiği üzere, genç bir kadının bu kadar keskin tespitleri, eril bakışları dönüştürme gücüne sahip.Üç İhtilal Çocuğu, ihtilallerin çocuklarının mirasını sorgulatan bir eser. Eğer 1980'lerin Türkiye'sinde bir kadının iç sesini duymak, kimliğin kırılma anlarını hissetmek istiyorsanız, bu kitabı elinize alın. Aktaş, parantezlere hapsedilen hikayeleri özgürleştirirken, okuyanı da kendi ihtilalini başlatmaya çağırır – sessizce, ama kararlılıkla.
Üç İhtilal ÇocuğuCihan Aktaş · İz Yayıncılık · 2012103 okunma