·183 syf.····Okunma: 23 Ekim 2025 16:09 “Biz hep şatoda yaşadık… çünkü dışarıda dünya bizi sevmedi.”
Shirley Jackson, bu romanında korkuyu doğaüstü yaratıklarda değil, insanın kendi iç dünyasında ve toplumun yargılarında bulur.
Blackwood ailesinden geriye yalnızca üç kişi kalmıştır: Merricat, Constance ve Amca Julian.
Zehirlenme olayından sonra kasaba halkı onları dışlamış, evi lanetli bir yere çevirmiştir.
Roman, bu sessiz yalnızlığın içinde, travma, suçluluk ve sevgi eksikliğiyle örülür.
Anlatıcı Merricat’in sesi çocukça ama ürperticidir.
O, dünyayı büyülerle koruduğuna inanır; toprağa tılsımlar gömer, eşyaları asla yerinden oynatmaz. Bu ritüeller, yaşadığı travmayı denetleme çabasıdır.
Aslında Merricat’in büyüleri birer psikolojik savunmadır — sevgisiz büyüyen bir kızın kendi dünyasını yeniden kurma yolu.
Zehirleme olayının ardında da bu duygusal kopukluk vardır: Merricat, sevilmediği bir evde ölümle temizlik yapar.
Şato, onun bilincinin bir uzantısıdır: dışarıdan gelen her tehdit, iç dünyasında bir yıkım yaratır.
Yangın sahnesi bu yüzden yalnızca bir felaket değil, arınma ritüelidir.
Her şey yandıktan sonra bile, iki kız kardeş harabenin içinde kalmayı seçer;
toplumun yargısından uzakta, kendi “küçük krallıklarında” yaşamaya devam ederler.
Jackson burada hem kadınlık hem ötekileştirme temalarını işler.
Toplumun dışladığı iki kadın, sessizlikleriyle bir direniş biçimi kurar.
Delilik burada bir zayıflık değil, özgürlük biçimidir.
“Karanlık bazen dışarıda değil, insanın içinde yankılanır.”
Biz Hep Şatoda Yaşadık, korku türünü aşan bir metindir: suç, sevgi, yalnızlık ve toplumdan kaçış üzerine yazılmış şiirsel bir trajedi.