2025 25. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 22:49
Öncelikle Osmancık Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri elbette. Ancak kitapla alakalı bazı sorunlar var. Kitap editoryal süreçten geçmemiş, Tarık Buğra da kendi zamanının şartlarından (daktilo) dolayı da olsa yazım hatalarıyla dolu bir metin ortaya çıkarmış. Fakat arkadaşlar devir öyle bir devir değil. Bu kadar çok okunan bir kitabın bu şekilde, imla hataları ve yok yere kullanılmış noktalama işaretleri ile basılması hem yazarın hem yayınevinin ismine gölge düşürüyor. Üstelik dili oldukça sade ve anlaşılır olan ve lise çağındaki gençlerin keyifle okuyabilecekleri bir kitapken yarım kalmış cümlelerin sık tekrarlaması belki de okumakla arası pek de hoş olmayan gençleri bu eylemden iyice soğutabilir. Kitapla alakalı en büyük mesele bu diye düşünüyorum. Haricinde iyi işçilikli bir dili olmadığını düşünüyorum. Ama oldukça yalın ve olaylar hızlı akıyor, uzun betimlemelere yer verilmemiş. Bu da -yukarıdaki meseleleri gözardı edersek- kolay bir okuma deneyimi sunuyor ki dikkatleri dağınık ve kelime hazneleri kurumuş gençlerimiz için iyi bir tarihi roman alternatifi olabilir bu yönüyle. Edebi yönünü zayıf buldum ancak kitapta seçilen kelimeler gerçekten o dönemi yansıtıyor diye düşündüm. Yani hakikaten o dönem insanları bu kelimelerle, tonlamalarla konuşuyor olabilirlerdi. Bu açıdan başarılı buldum. Kitaptaki vatanseverlik duyguları güzel işlenmiş. Keza dostluk, vefakarlık, saygı gibi kavramlar da aynı şekilde. Sözün özü, kitabı herkese tavsiye ederim ancak yayınevinin bu yeniden yayına hazırlama işine de el atmasını yürekten temenni ediyorum.
OsmancıkTarık Buğra · Ötüken Neşriyat · 202318,8bin okunma