Evrim ve Yaratılış Arasında: Kör Saatçi'ye Bakış
2025 15. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2025 00:00
Yazar, eserinde evrim kavramını “insan maymundan geliyor” klişesinin ötesinde, canlıların tasavvuru dahi zor olan çok uzun bir zaman diliminde, birikimli doğal seçilim yoluyla genetik olarak değişimi üzerinden anlatıyor. Böylece evrimi, son derece karmaşık ama kendi içinde tutarlı bir süreç olarak ele alıyor. Darwinci evrimi merak edenler için kitap, tatmin edici bilgiler sunması ve farklı görüşleri ele alması bakımından oldukça faydalı. Ancak Dawkins, evrim teorisi üzerinden yaratılış görüşünü ve mükemmel tasarımcı fikrini doğrudan reddediyor; bu yönüyle eser, kısmen ateizm propagandası niteliği taşıyor. Yazar, tüm canlıların ortak bir tek hücreli canlıdan evrildiğini ileri sürerken, o ilk tek hücrelinin nasıl ortaya çıktığına dair bir açıklama getirmiyor. Üstelik kitabın 6. bölümünde mikroorganizmaların kökenini kil mineralleri üzerinden açıklarken, Hicr Suresi’nin 26. ayetinde geçen “Biz insanı şekillenebilir özlü balçıktan yarattık” ifadesiyle dikkat çekici bir paralellik ortaya çıkıyor. Bu da, kitabın asıl niyetinin aksine, yaratılış görüşünü dolaylı biçimde desteklediği şeklinde yorumlanabilir. Sonuç olarak, Kör Saatçi, ufuk açıcı bir eser olmasına rağmen, okunurluk ve dil kullanımı açısından zaman zaman zorlayıcı bir kitap. Yine de evrim ve yaratılış tartışmalarına ilgi duyan herkesin kütüphanesinde yer almayı hak ediyor.
Kör SaatçiRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20211,447 okunma