Hep ödevlerde buluştuğumuz yazar SAİT FAİK ABASIYANIK
2025 48. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 09:10
Hiç okuma listemde olmamasına rağmen oğlumla birlikte gireceği sınava yönelik beraber okuma yaptık. Sait Faik Abasıyanık'ın 1952 tarihli Son Kuşlar, Burgaz Adası'nın doğası ve insanlarından kesitler sunan, yazarın "öykücülüğün şairi" unvanını pekiştiren bir başyapıtı diyebiliriz. Kitap, doğa ile insan arasındaki bağın kopuşunu ve modernleşmenin yarattığı hüzünlü yitim duygusunu ana tema olarak işler. Özellikle adını veren "Son Kuşlar" öyküsü, kuşların azalmasını modern dünyanın doğaya olan hoyratlığına bir ağıt olarak sunarken, diğer öyküler de balıkçılar, çocuklar ve âşıklar gibi sıradan insanların iç dünyasındaki büyük duyguları evrensel bir dille aktarır. Öyküler, sanki bir dostla sohbet edermiş gibi akıcı, samimi ve içten. Ancak bu sadelik, asla basitlik değil; her cümlede bir duygu, bir imge ya da bir felsefi sorgulama saklı. Yazar, uzun tasvirlerden kaçınıyor ama birkaç kelimeyle bir manzarayı, bir ruh halini zihninizde canlandırabiliyor. Örneğin, denizin, martıların ya da bir balıkçı kahvesinin kokusunu hissettiren satırları, adeta bir tablo gibi canlı. Kitaptaki öyküler, insanların duygularını merkeze alıyor. Balıkçılar, esnaf, yalnız çocuklar, âşıklar ve hayalperestler, Sait Faik’in gözünden sıradanlığın içindeki büyüyü yansıtıyor. Örneğin, “Stelyo” öyküsünde bir Rum balıkçının hayatına, “Havuz Başı”nda ise bir çocuğun masum dünyasına konuk oluyoruz. Her öykü, bir anı ya da bir duyguyu yakalayıp onu evrensel bir hikâyeye dönüştürüyor. Orta okulda Türkçe Öğretmenim Halil Caymaz’ın okumam için verdiği Semaver kitabından sonra Sait Faik Abasıyanık’ın ikinci kez kitabını okudum. Semaver kitabını unuttum tabi aradan 30 seneden fazla zaman geçmiş. Tekrar okuyarak o günleri yad etmeliyim. Keyifli okumalar arkadaşlar.
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917,1bin okunma