2025 116. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 08:28
Küba olaylarının onda silinmez izler bıraktığı, birçok sevdiğini kaybetmesine ve hayat boyu süren depresyonuna yol açtığına tanık olduğumuz Haydée Santamaría’nın hayatından esinlenerek yazılmış Bırakın Size Katılayım. 1968’de Casa de las Américas tarafından yayımlanan bir mektubunda, ölümünden sonra Che Guevara’ya şöyle yazmış: “On dört yıl önce en çok sevdiğim insanların öldüğünü gördüm; sanırım çok fazla yaşadım. Güneş eskisi kadar güzel değil, palmiye ağaçlarını görmekten zevk almıyorum... Bazen, şimdi olduğu gibi, hayattan keyif alsam da, sizin gibi gözlerimi kapalı tutma arzusu duyuyorum.” (Alıntı: Wikipedia) Kitabı bitirdikten sonra Haydée hakkında biraz araştırma yaptım ve bu mektuptaki sözleri beni derinden etkiledi. Evet, Haydée Santamaría gerçek bir karakter. Küba Devrimi’nin en önemli kadın figürlerinden biri ve Fidel Castro’nun önderliğinde gerçekleşen 1953 Moncada Kışlası Baskını’na katılan birkaç kadından biri. Amina Damerdji, Bırakın Size Katılayım’da Haydée’nin tarihsel kişiliğini korurken, onun iç dünyasını, aşklarını, çelişkilerini ve kadın olarak var olma mücadelesini derinleştiriyor. Gerçek Haydée devrimin kahramanıysa, romandaki Haydée devrimin bedelini ödeyen vicdanı. Yazar, onu bir tarih figüründen çıkarıp “kadın olmanın, inanmanın ve o inançla yanmanın” sembolüne dönüştürmüş. Bu hikâyede hem aydınlandım hemde severek okudum. Kitapta Haydée’nin sesi yankılanıyor ve fonda sevdiği Frank Sinatra var.
Bırakın Size KatılayımAmina Damerdji · İthaki Yayınları · 202522 okunma