···Okunma: 22 Ekim 2025 00:00 Kitabı tek cümleyle anlatmam gerekseydi şöyle derdim: ‘‘Okuması kolay, okurken yutkunması zor bir kitap.’’
Çin edebiyatıyla ilk defa bu kitapla tanıştım. Kitabın gerçek bir dönemden olması ise benim gözümde etkileyiciliğini arttırdı. Kullanılan dilin sadeliğine ve kitabın akıcılığına da diyecek yok. Şimdi biraz kitaptan bahsedeyim… Köyden köye dolaşan, köylülerle sohbet edip halk şarkıları derleyen bir adamın yolu, Fugui ile kesişiyor. Bu karşılaşmadan sonra, Fugui’nin hayatına tanıklık ediyoruz. Fugui’nin hikayesi; kumarda ailesinin servetini yiyip tüketmesiyle, eşini aldatmasıyla başlıyor. Servetten sefalete, tokluktan açlığa, acıdan acıya savruluyor hayatı. İnsan, kitabı okurken kader ve seçimler üzerine düşünmeden edemiyor. Kitap, sadece bir karakter hikayesinden de ibaret değil. Bu karakterin hayatına denk gelen politik olaylara, yaşanan siyasi olayların insanların hayatını nasıl etkilediğine da tanık oluyoruz. Hatta kitap ve bu kitaptan uyarlanan Huozhe (Imdb: 8.3) filmi de bu sebeple Çin’de yasaklanmış. Bu politik olaylara tanık olmak; ‘‘savaş’’, ‘‘kıtlık’’, ‘’açlık’’, ‘’baskıcı rejim’’ gibi kavramlar üzerine düşünmeye itiyor bizi.
Özetle, kitabı okurken acılarla dolu bir hayata tanıklık ediyoruz. Bir yaşama ne kadar acı sığar? Peki ya bir kitaba? Ne kadar sığabilirse o kadar sığıyor. Ama yaşananlar duygu dolu bir dille değil, bir netlikle anlatılıyor. Yine de gözyaşlarımı tutamayacağımı kim bilebilirdi ki? Kitabın bendeki etkisi uzun süre geçmeyecek gibi. Düşünmeden de edemeyeceğim; tüm acılara, kayıplara, zorluklara rağmen yaşamak anlamın ta kendisi midir?