2025 65. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 17:06
“Ama belki de,bu suçluluğa katlanmak kefaret ödemekti.” keyifli bir polisiye önerisiyle geldim.2005te Naoki Ödülü kazananı olan bu kitap,2012 yılında Barry Ödülü adayı,2012’de ise Edgar Ödülü adaylığına uygun görülmüş.Muazzam bir kurgu. Sevdiğiniz bir kişi için neler yapabilir,ne kadar ileri gidebilirsiniz? Bu soruyu iyi düşünmenizi istiyorum zira kitap bu soruyla yakından ilgili.Yasuko,eşinden boşandıktan sonra ondan kaçabilmek için işini ve yaşadığı yeri değiştirmek zorunda kalır. Fakat bir gün,iş yerinde onu birden karşısında bulur.Her ne kadar onu başından savmak istese de ısrarlarından kurtulamaz,eşinin yine kendisinden para koparmak için döndüğünü düşünür ki hislerinde haksız olmadığını yakın bir zamanda anlayacaktır.Onu izleyip evini bulur,kızını tehdit ederek para koparmaya çalışır.İşler bu zamandan sora içinden çıkılamayacak bir hal alır. Sonu ölüm olmuştur. İlk sayfalarda cinayetin nasıl ve kim tarafından işlendiğini biliyoruz aslında.Hikayede asıl önemli olan,detaylar..Çevresi tarafından düzenli,sesssiz olarak bilinen matematik öğretmeni İshigami içten içe komşusu olan Yasuko’ya karşı derin hisler besliyor.Yasuko’nun eski kocasını öldürdüğü gece evden gelen sesler üzerine İshigami de olaya dahil olur ve onun için öyle bir plan yapar ki? İshigami’nin zekasına hayran mı olsanız yoksa onun için üzülseniz mi ikilemde kalacağınız bir finalle noktalanıyor hikaye sonunda. Sanırım Japonya’da geçtiği için alıştığımız polisiyelerden farklı bir atmosferi var gibi geldi bana;daha kapalı,daha boğucu bir havası vardı.Bu boğucu hava hikayeye de yansımıştı sanki, karakterlerde de bir mesafe hissettim. Polisiye bir konuyla başlayıp aşk ve daha da önemlisi fedakarlıkla son bulan bir hikayeydi. Özellikle finalde hiç beklemediğim bir sonla karşılaşmak,“Aşk için bu kadar fedakarlık olabilir mi ya?” Dedirtti. Tavsiyemdir.
ŞüpheliKeigo Higashino · Athica + Nox Yayınları · 2025166 okunma