Ağustos 2025
Japonca
Orijinal Ülke:
Japonya

2025 132. kitabı
Katilin kim olduğu ilk sayfalardan itibaren bilinmesine rağmen hoş bir farklılığı olan, enteresan bir gizem, gerilim, polisiye kitabıydı kendileri. Japon edebiyatıyla ilk tanışmamdı. Tabi ki isimlerin benzerliği birazcık kafamı karıştırdı ama senelerin kdramacısı olduğumdan hemen ortamı ve karakterleri özümsedim. Asyalıların hayata bakış açılarının naifliği, derinliği ve saygıları çok enteresan ve çok takdire şayan değil mi? Yaşamlarından bir kesiti her okuduğumda yada her izlediğimde sanki paralel bir evrene yada fantastik bir aleme geçmişim gibi hissediyorum. Neyse, kitabın olayı; ortada bir cinayet var ve acaba cinayeti işleyenler ve onlara yardım eden kişi zekalarıyla polisi kandırabilecek mi? yada polisi kendi ağlarına düşürebilecek mi? Kitapta dahi bir matematikçi ve dahi bir fizikçi var ve şimdiden söyleyim hayır hikayede dahi bir temel yok.:))) Kimin problem yaratma ve çözme becerisi, kimin gözlemleme ve deneyimleme becerisine üstün gelecek! olay birazcıkta bu aslında, sonuç ne mi? E okuyunda öğrenin….. Kitabın geneli keyifli, sakin ve akıcı bir kıvamda ilerliyor. Son kısımda gerçekler ortaya çıkınca da ah be! dedim, ah uleyn ah ah! dedim. (İçimden başka şeyler de dedim de, size spoilersız anca bunları yazabiliyorum) Velhasılı kitabı sevdim, büyük ödüller almış bir kitaba göre öyle abartı seviyelerde olmasada yeteri kadar sevdim. Bay Ishigamiyi ise çok sevdim, dahi olan matematikçi tabi ki kendisi. Tamamen yanlı olarak çok sevdiğim ise aşırı kesin.:))
Kitap Yorumu
2025 55. kitabı
Eski eşinden kaçan Yasuko Hanaoka, izini kaybettirdiğini düşünür. Ta ki, adam bir anda ortaya çıkana kadar. Kapıya dayanıp kızını tehdit etmesi bardağı taşırır. Yasuko’nun ailesini korumak için
2025 78. kitabı
Bir insan, sevdiği biri için ne kadar ileri gidebilir? Aşık olduğunuz birini korumak için suçu üzerinize alır mısınız? Şüpheli X, aşkı, zekâyı ve suçu aynı potada eriten romanlardan. Polisiye deniyor ama klasik bir dedektif hikâyesi değil bu. Çünkü burada suçtan çok, insanın içindeki sevgi, fedakârlık ve yalnızlık anlatılıyor. Tür olarak soft polisiye diyebiliriz. Okur daha ilk sayfalarda cinayetin nasıl ve kim tarafından işlendiğini biliyor ama asıl gizem dahiyâne planın detaylarında. Roman, bir matematik öğretmeni olan Ishigami ile yan dairesinde yaşayan Yasuko ve kızının hayatları etrafında dönüyor. Ishigami, matematiğe olduğu kadar mantığa da âşık bir adam. Hayatı düzenli, sessiz, hesaplı. Ama içten içe Yasuko’ya karşı derin bir sevgi besliyor. Yasuko’nun eski kocası öldüğünde, Ishigami onun için öyle bir plan yapıyor ki, okur olarak hem hayran kalıyor hem de boğazınıza bir yumru oturuyor. Ishigami'a acıyor, suçu üstlendiği için de ona kızıyoruz. Yazar bu kitapta zekâyı bir silah gibi kullanıyor ama aynı zamanda onu trajedinin kaynağına da dönüştürüyor. Katil kim sorusu değil önemli olan, asıl mesele “Kimin için neyi feda ederiz?” sorusu. Polisiye ile başlayıp aşk ve fedakarlıkla ilerleyen kitap sonunda hem şaşırtıyor hem de kalbinizi tam on ikiden vuruyor. Aşk bu kadar acımasız ve bu kadar saf olabilir mi aynı anda?
2025 36. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 01:32
Aldığı ödülleri sonuna kadar hak eden bir kitap iki ana karakter ishigami ve yukawanın zekasına hayran kalmamak mümkün değil ikisini çok sevdim ama ishigami neden kendine bunu yaptın bir kadın için bu kadar fedakarlık değer miydi :(((
1000k
2025 153. kitabı
Şüpheli X, her sayfasında gerilimi yüksek olan psikolojik, polisiye gerilim türündeki bir kitap. • Kitaba İshigami adlı matematik dersi ve aynı zamanda bir lisede matematik öğretmeni olan adam ile
2025 65. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 17:06
“Ama belki de,bu suçluluğa katlanmak kefaret ödemekti.” keyifli bir polisiye önerisiyle geldim.2005te Naoki Ödülü kazananı olan bu kitap,2012 yılında Barry Ödülü adayı,2012’de ise Edgar Ödülü
·312 syf.·
2025 160. kitabı
Şüpheli X – Keigo Higashino Herkese selammm Ayın son kitabı olarak Şüpheli X’i okudum ve kafam hâlâ karışık. Japonya’da geçtiği için alıştığımız batı polisiyelerinden çok farklı bir atmosferi vardı; daha kapalı, daha boğucu bir hava hissettirdi. Yazarın soğuk ve mesafeli anlatımı da bu havayı özellikle güçlendirmiş gibiydi. Kurgusu gerçekten zekice; özellikle finaldeki ters köşe beynimi yaktı, “vay be” dedirtti. Ama karakterlerle aramda hep bir mesafe vardı, duygularını tam olarak içselleştiremedim. Bu yüzden kitabı çok mu sevdim yoksa sadece zekice mi buldum, hâlâ emin değilim. Sonuç olarak; düşündüren, farklı ve psikolojik yönü güçlü bir polisiye deneyimi sundu. Eğer klasik batı polisiyelerinden farklı bir hava arıyorsanız mutlaka bir şans verin. Benim için ilginçti ama “büyük bir aşk” diyemem. Puanım: 7/10 Böyle hikâyeler sizin de ilginizi çekiyorsa, yeni keşifler için takipte kalabilirsiniz
2026 17. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2026 00:00
Merhaba Japon Edebiyatından şahane bir polisiye kitabı okudum. Bazen kitap okurken, kitabı elimden mecburen bıraktığımda acaba neler olacak, nasıl ilerleyecek diye sürekli aklıma takılır. Bir an önce kitaba geri dönmek için fırsat yaratırım. Bu kitap da benim için öyle oldu. Polisiye kitap okurken sürekli katil kim diye düşünür dururuz ya, bu kitapta öyle değil. Kitabın başında bir cinayet işleniyor. Cinayeti işleyen de belli, nasıl işlendiği de belli. Ama hikayede asıl onemli olan detaylar. Kitabı okurken matematik problemi çözer gibi bir hisse kapıldım. Polisiye başlayıp, aşkla devam edip fedakârlıkla biten ters köşe bir kitap. Sevdiğiniz biri için neler yapabilir, ya da ne kadar ileri gidebilirsiniz? Bu sorunun cevabını düşündürecek. Okurken yormadan, sıkmadan, hızla kendinizi gerilimin içinde bulacağınız akıcı bir hikâye. Kesinlikle tavsiye ederim keyifli okumalar dilerim
2025 74. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2025 13:21
Puanının yüksek olması ve farklı bir kültüre ait polisiye okumak istemem sebebiyle aldım. Beğendim, dili sade, rahat okunuyor. Sadece isimler farklı, karakterlerden kim kadın kim erkek ilk çıktığında anlaşılmıyor. Okudukça kişiler netleşiyor. Sonu şaşırtıcı ve ters köşeydi. Tavsiye ederim. Spoiler Eski karısının peşini bırakmayan, kötü bir adamın sebep olduğu trajedi. Evsiz adama yazık oldu, İsigami'ye de acıdım. Suçsuz değildi ama bütün fedakârlıkları boşa gitti. İsigami kendi halinde biraz asosyal bir lise matematik öğretmeni. Komşusu Yasuko'ya platonik aşık oluyor. Bir adamın hiçbir alakası olmayan bir kadına bu kadar değer vermesi çok nadir. Kadın eski kocasını öldürüyor ve İsigami suçu örtbas etmek için evsiz bir adamı öldürüp, kadının eski kocası gibi gösteriyor. Amacı Yasuko'yu olayın dışında bırakmak. Yasuko'nun yaşadığı vicdan azabı sonunda suçunu itiraf etmesi, İsigami'nin ince ince yaptığı bütün planları bozdu. Yasuko'nun yerinde ben olsam ne yapardım emin değilim. Çok ciddi bir ikilemde kaldı. O yüzden huzur ve rutin çok önemli, Allah kimsenin huzurunu düzenini bozmasın.
2025 33. kitabı
ŞÜPHELİ X KEIGO HIGASHINO