Bir insan, sevdiği biri için ne kadar ileri gidebilir?
Aşık olduğunuz birini korumak için suçu üzerinize alır mısınız?
Şüpheli X, aşkı, zekâyı ve suçu aynı potada eriten romanlardan. Polisiye deniyor ama klasik bir dedektif hikâyesi değil bu. Çünkü burada suçtan çok, insanın içindeki sevgi, fedakârlık ve yalnızlık anlatılıyor. Tür olarak soft polisiye diyebiliriz. Okur daha ilk sayfalarda cinayetin nasıl ve kim tarafından işlendiğini biliyor ama asıl gizem dahiyâne planın detaylarında.
Roman, bir matematik öğretmeni olan Ishigami ile yan dairesinde yaşayan Yasuko ve kızının hayatları etrafında dönüyor. Ishigami, matematiğe olduğu kadar mantığa da âşık bir adam. Hayatı düzenli, sessiz, hesaplı. Ama içten içe Yasuko’ya karşı derin bir sevgi besliyor. Yasuko’nun eski kocası öldüğünde, Ishigami onun için öyle bir plan yapıyor ki, okur olarak hem hayran kalıyor hem de boğazınıza bir yumru oturuyor. Ishigami'a acıyor, suçu üstlendiği için de ona kızıyoruz.
Yazar bu kitapta zekâyı bir silah gibi kullanıyor ama aynı zamanda onu trajedinin kaynağına da dönüştürüyor. Katil kim sorusu değil önemli olan, asıl mesele “Kimin için neyi feda ederiz?” sorusu.
Polisiye ile başlayıp aşk ve fedakarlıkla ilerleyen kitap sonunda hem şaşırtıyor hem de kalbinizi tam on ikiden vuruyor. Aşk bu kadar acımasız ve bu kadar saf olabilir mi aynı anda?