2025 52. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 22:05
EDEBİYAT TAMAM! AMA MODERN EDEBİYAT? Ben lise sıralarında otururken, yani arka dörtlünün bir ferdi iken elimde Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'u, Yaşar Kemal'in Köroğlusu vardı. Bu kitaplar size hayatın içinden, bağrından bir şeyler söylerlerdi. Derlerdi ki; "Evladım, ne olursan ol, içindeki dünyada en şerefli mahluk insandır. Asla ona böcek gibi bakma. Büyüklenmek, küçüklerin adetidir." Şey derlerdi, "Evladım, insan ol!" Yani bir toplumsal soruna eğilirler, bir dertleri olurdu. Yani Kemal Tahir'in o dili kullanışı, yaşadığı coğrafyaya hakimiyeti bana eşsiz gelirdi. Yeni nesil bu çapraşık edebiyat ise sizlerden yoğun bir dikkat istemekle birlikte alabildiğine kapalı anlatıma, yoğun metaforlara sahipler. Edebiyat'ın, sanat'ın, anlatımda, kurguda gerçekliklerden bu kadar kopmasını sevmiyorum ve anlayamıyorum da. Kitap modern edebiyat'ın örneği niteliğinde bir eser. Girift kelimeler, cümleler, yazıya çok bir ivme vermeyen duraklar, duraklamalar. Sık sık karakterlerin değişimi, geri planda Karakterlerin hikayesinin zayıf kalması, dedi, dedimli cümleler bana çok ağır ve yorucu geldi. Biliyorum ki, birileri bu eserleri okuyacak, dikkatini verecek, belki çözümleyecek, belki çözdüğü düğümle mutlu olacaktır. Bazıları ise kimsenin okumaya yanaşmadığı, güç bulduğu bu eserleri kıyıda köşede okuyanlardan, anlam bulmaya çalışanlardan, beslenenlerden olacaktır. Ama yapanlar azınlıkta kalacaktır. Çünkü bu durum güçlü bir odak, zeka ve hayal kurma becerisi istiyor. Ve bunu da herkes yapamıyor. Aslında, En önemlisi, Sevdiğiniz, değer verdiğiniz, size bir şeyler katan insanlardan, şahsiyetlerden birilerinin olumsuz fikri yüzünden sırt çevirmeyin. Her insan her kitapta kendini okur. Her kitap, kaç kişi okuyorsa o kadar âleme kapı açar. Hâsılı, Çokça okuyun, Her şey olun lâkin birinin gönlüne ateş atan olmayın.
Büyük Irmaklardan BileGüray Süngü · Ketebe Yayınları · 2022508 okunma
Belirsizliklerin en belirgin yazarı diyorum ben kendi içimde Güray abiye. Belki "dışardan" bakıldığında (kitabı okumak yakından bakmak sayılmaz bence , kendim de dahil her okuduğumuz kitapla sadırdan bağ kurmuş olmuyoruz bu sebeple dışardan bakmak ifadesini özellikle kullandım)belirsiz imgeler girift kelimeler gibi geliyor ama onu gerçekten anlamak için kulak verdiğinizde (ki bu da zoraki olmuyor yaranızı yazarın yarasına denk gördüğünüzde kendiliğinden oluyor) şuan size modern gibi gelen anlatım samimiyete dönüyor.Ve sadece edebiyat değil bi kardeşlik oluşuyor. "İçtekini içte yaşayan,dıştakini dışta dolaşan bulurmuş"(syf,31) biz içtekini içtenlikle aramaya koyulunca, dışarda dolaşanların sevmemesine hak veriyoruz 🌝Hak vermesek ne olur,düzen bozulur.. Kitap zaten bizim hikayemizle başlıyor,bizim gurbetimizle bizim kardeşliğimizle bize bizi anlatan her hikaye bağrımıza basılmaya değerdir tabi ki bunu herkes kendi usulünce yapar kimi net bı şekilde anlatır derdini "Evladım insan ol"der kimiside yamuğun yalnızlığını gönlünde hissettirir karanlık dünyada eğreti dursan bile iyi insan olman gerektiğini hatırlayıp iyi insan olacağım dersin. Ha bunu yoğun metafor kullanarak yapıyor diye onu dışarda bırakmak dağıtılan tohum kuru bı dal diye kırıp atmak gibi incitici,oysa benim olan benimle büyüyen emek verdiğim güzeldir zaten..anlamak için zihin yormak yetiştirmek için beklemek gibi emek istiyor ve emeğimizin geçtiği şeyler daha derin tesirler bırakıyor.Bize balık verenler zaten başımızın tacı ama bize balık tutmayı öğretenler gönlümüzün ilacı. zaten Güray süngü her kitabını "muhattabını bulsun" diyerek duyuruyor, anladığım kadarıyla herkesin gönlünde olmak gibi bı derdi de yok,biz biraz sevgi refleksiyle savunmaya geçiyoruz hemen :) Sizde beğenmediğiniz halde fazla yermeden usulünce inceleme yapmişsınız benim yorum da kargaşa sebebiyeti olmasin bu kitaba bı inceleme bı okuma notu yazmadığımı fark ettim sizin incelemeyi "baltalamayacaksa" bu yorum onun yerine geçsin kimsenin gönlüne ateş atan olmayalım.:) Kitaptaki bı cümleyle bitireyim, bizi anlatır demiştik ya belki bu alıntıda birilerini anlatıyordur 🤷🏻‍♀️🌝; "İnsan korktuğundan yüz mü çevirir, yoksa nedir o anlayayım diye daha mı dikkatle bakar ona? Ben yüz çeviririm. Ne bakacağım korktuğum şeye"..
Barcem Karco
Kâmile ağzı dualı olmak güzel bir ahlaktır. :) eyvallah.
Barcem Karco
Ama şöylesi de var ki, Bu zor kitapları, sizden büyük özveri isteyen bu kitapları okuyup, yazarı anlama gayretine girip; muazzam perspektif'e sahip, hassasiyet dolu, tevazu kokan, letafet barındıran iletiler yazabiliyorsunuz. Çünkü okuyup yazanların canlı tanığıyım. Kitap belki sizlere çok şey de vadediyor olabilir. Bi okuma fırsatı kesinlikle vermelisiniz. Birine az şey veren diğerine çok şey verebilir.