Puan vermedi·312 syf.····Okunma: 24 Ekim 2025 13:53 Irvin D. Yalom, insan ruhunun en derin yaralarını inceleyen bir psikoterapist yazardır. Onun terapi anlayışı, yüzeyde görünen sorunlara değil, bu belirtilerin ardındaki temel varoluşsal kaygılara odaklanır. Yalom’a göre insan yaşamını biçimlendiren dört temel gerçek vardır: Her birimiz ve sevdiklerimiz için ölümün kaçınılmazlığı; yaşamımızı kendi irademizle biçimlendirme özgürlüğümüz; nihai yalnızlığımız; ve son olarak, yaşamın belirgin bir anlamdan yoksun oluşu.
“Aşkın Celladı” adlı eserinde Yalom, on farklı terapi öyküsü aracılığıyla bu dört gerçeği işler. Kimi zaman aşkın bir varoluşsal kaçışa dönüşebileceğini gösterirken, kimi zaman ölüm kaygısının ne kadar farklı maskelerle karşımıza çıkabileceğini gösterir. Her hikâyede, insanın kendi seçimlerinin sorumluluğundan kaçışının onu nasıl bir kısırdöngüye hapsettiğini anlatır. Ona göre özgürlük, aynı zamanda en acımasız yükümüzdür; çünkü gelişim ancak bu yükün sorumluluğunu üstlendiğimizde mümkün olur.
Okur olarak kendimi bazen terapi koltuğunda bir danışan, bazen bir terapist, bazen de dışarıdan sessiz bir gözlemci olarak buldum. Her öyküde sorunların nasıl katman katman soyulup derindeki gerçeği açığa çıkardığını ve yaşamın nasıl tersine çevrildiğini izlemek, kendi iç dünyama da bir yolculuk yapmama neden oldu.
Hem varoluşçuluk ekolünü anlamak hem de zihninizin derinliklerini keşfetmek istiyorsanız tam da okumanız gereken bir kitap.
Keyifli okumalar.