2025 78. kitabı
Dizisini defalarca izlediğim bu eseri 2. Kez okudum ve lise yıllarımda okuduğumdan çok başka şeyler gördüm. Dizisini de ne zaman izlesem farklı bir detay yakalarım. Kitapla dizisi arasında büyük benzerlikler olsa da çok da fark var. Örneğin dizide Nihal'in çocukluktan beri Behlül'e aşık olduğunu görüyoruz ama kitapta tam aksine Behlül ihanetin korkaklığından Nihal'e sığınıyor aşık gibi görünüyor. Behlül ve Bihter aşkı kitapta çok yoğun işlenmemiş. Sürekli aile üyelerinin büyüme, eğitim gibi süreçleri anlatılıyor. Kitapta eski türkçe kelimeler çok yoğun olduğu için okumayı biraz zorlaştırabiliyor. Elbette bu eser sadece bir yasak aşk hikayesi değil; toplum baskısı, ahlak anlayışı, yalnızlık ve kadınların sıkışmışlığı üzerine güçlü bir eleştiri. Bihter’in yaşadığı iç çatışma, beklediği sevgiye ulaşamaması ve toplumun onu sürekli yargılaması romanı dramatik bir sona sürüklüyor. Tıpkı dizide olduğu gibi. Bihter'in annesiyle olan rekabeti çok gerçekçi. Psikolojik olarak en büyük korkusu Annesi gibi olmak. Kocasını aldatmak... Annesini hem küçümser hem de ondan nefret edecek kadar çok etkilenmiştir. Annesinin erkekler üzerindeki gücü Bihter’de kıskançlık, utanç ve öfke karışımı bir duygu yaratıyor. Halid Ziya'nın dili çok zarif ama duygu yoğunluğu çok yüksek. Karakterler sahici ve derin. Özellikle Bihter’in psikolojisi çok güçlü veriliyor. Kitap, aşkın sadece tutku değil, aynı zamanda yıkım getirebileceğini gösteren unutulmaz bir klasik. Dizisi de kitabı da bende çok başka yerde. Bu eser gerçekten ölümsüz.
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Can Yayınları · 202122,8bin okunma