Geniş Bir Pencereden Bakmak
2025 25. kitabı
Oturduğum sitede yaşayan yoga hocasının tavsiyesiyle aldığım Lhasa Büyücüsü kitabını bugün itibariyle bitirdim. David Michie’nin okuduğum ilk kitabıydı — muhtemelen de son olacak. Kitap genel olarak Budizm, Dharma öğretisi ve Tibet’in tarihsel arka planı üzerine kurulmuş.Roman, Çin’in Tibet’i işgaliyle başlıyor; ardından günümüze dönüp Londralı bir beyaz yakalının hayatını anlatıyor. İki farklı dönemi birbirine bağlayan hikâye, sonunda reenkarnasyon fikri etrafında birleşiyor. Michie, bir yandan Tibet’in kültürel ve ruhani mirasını anlatırken diğer yandan modern dünyanın kaotik hızına sıkışmış bir insanın anlam arayışını ele alıyor. İlk bölümde Tibet’in işgal yılları, manastır kültürü ve Budist öğretiler ön planda. İkinci bölümde ise Londra’da yaşayan, başarı odaklı bir adamın iş hayatı, ilişkileri ve içsel çöküşü anlatılıyor. Yazar bu iki hikâyeyi, “yeniden doğuş” fikrinin etrafında birleştiriyor. Reenkarnasyon, kültürel olarak bize uzak olmayan bir inanç olsa da ben bilimin ispatlamadığı konulara mesafeli yaklaşan biriyim. Yine de kitabın bu kavramı ele alış biçimine saygı duydum. Zaman zaman kitap beni sıktı. Bunun nedeni, yer yer kişisel gelişim tarzına yaklaşan bölümleriydi. Ancak temposu fena değildi; anlatı sürükleyiciliğini koruyordu. Her kitaptan alınacak bir ders vardır ve bu romandan çıkardığım ders şu oldu: Olaylara daha geniş bir pencereden bakmak. Evet, Lhasa Büyücüsü bunu bana gerçekten aşıladı diyebilirim. Meditasyon kavramına da merak duymaya başladım; ama meditasyon fikri aklıma geldiğinde bile, aklıma ilk gelen sırt ağrısı, kaşıntı ya da “az düşüneyim derken daha çok düşünürüm” korkusu oluyor. Yine de bu dengeyi bulabilen insanlara hayranlık duyuyorum. Tibet, her zaman ilgimi çeken bir coğrafya olmuştur. Dalay Lama’ya da ilgi duyarım, fakat Buda’ya hiç yönelmemiştim. Bu kitap, Buda’nın öğretilerini araştırma isteği uyandırdı bende. Yeni şeyler öğrenmek her zaman yeni kapılar açar; Lhasa Büyücüsü de benim için o kapılardan biriydi. Ayrıca ben genelde bir roman dünyamızda geçiyorsa, içinde geçen tarihi olayları da ayrıca araştırırım. Bu kitap sayesinde Tibet, Budizm, Dalay Lama, Buda ve Çin’in Tibet’i işgali hakkında daha fazla bilgi edinme isteğim arttı. Lhasa Büyücüsü, mistik bir atmosferde geçen, doğu felsefesini batılı bir gözle anlatan bir roman. Felsefi derinliği her okura hitap etmeyebilir; ancak merak edenler için zihin açıcı bir deneyim sunuyor. Benim için farklı bir dünya, farklı bir pencereydi. Kitabın bana kattığı en önemli şey, olaylara tek bir bakış açısından değil, birçok yönden bakabilmenin önemi oldu. Bu yönüyle, spiritüel romanlara meraklı olanlara gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.
Lhasa BüyücüsüDavid Michie · Ganj Yayınları · 201833 okunma