Puan vermedi·140 syf.··Beğendi
· Ev İçi Despotizmin Yıkılışı: John Stuart Mill’in "Kadınların Boyun Eğdirilişi" ve Liberal Feminizmin Doğuşu
Özet: John Stuart Mill'in 1869'da yayınlanan "Kadınların Boyun Eğdirilişi" (The Subjection of Women), Viktorya dönemi İngiltere'sinin kalbinde, cinsiyet eşitliği lehine yazılmış en güçlü ve en sistematik felsefi argümanlardan biridir. Eşi Harriet Taylor Mill'in derin entelektüel katkılarıyla şekillenen bu eser, kadınların erkeklere yasal ve sosyal olarak "boyun eğdirilmesinin" sadece adaletsiz değil, aynı zamanda insanlığın ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğunu iddia eder. Mill, kadınların "doğal" olarak aşağı bir statüde olduğu fikrini acımasızca çürütür; bu durumun "doğa" değil, binlerce yıllık zorlama, eğitimsizlik ve "ev içi kölelik" tarafından yaratılmış yapay bir inşa olduğunu savunur. Faydacı bir temelde, toplumun potansiyelinin yarısını boşa harcadığını öne süren bu makale, liberal feminizmin kurucu manifestosu olarak kabul edilmektedir.
1. Giriş: Viktorya Dönemi Zihniyetine Felsefi Bir Saldırı
Kadınların Boyun Eğdirilişi'ni anlamak için, 1869'daki tarihsel bağlamı kavramak şarttır. Viktorya dönemi İngiltere'sinde, evli bir kadının (coverture doktrini altında) yasal bir kimliği yoktu; mülkü, kazancı ve hatta çocukları üzerindeki hakkı otomatik olarak kocasına aitti. Kadınlar oy kullanamaz, üniversiteye gidemez veya siyasete atılamazdı.
Bu sistem, kadınların "doğal" olarak erkeğin korumasına muhtaç, daha duygusal, daha az rasyonel ve kamusal alana uygun olmadığı varsayımı üzerine kuruluydu.
John Stuart Mill, Özgürlük Üzere (On Liberty) adlı eserinde savunduğu bireysel özgürlük ve faydacılık ilkelerini alıp, bu ilkelerin en bariz şekilde ihlal edildiği alana, yani nüfusun yarısına uyguladı. Eser, bu yerleşik zihniyete karşı tam bir felsefi savaş ilanıydı. Mill, bu kitabı eşi Harriet Taylor Mill ile olan 28 yıllık entelektüel ortaklığının bir ürünü olarak sunmuş ve fikirlerin çoğunun eşine ait olduğunu belirtmiştir.
2. Temel Argüman: "Doğa" Değil, "Zorlama"
Kitabın felsefi çekirdeği, "kadın doğası" hakkındaki geleneksel argümanların tamamını reddetmesidir.
Doğa Safsatası: Mill, kadınların neden erkeklerden daha itaatkâr, daha duygusal veya daha az "dâhi" göründüğünü soranlara şu cevabı verir: Bunu bilemeyiz. Çünkü kadınların "gerçek doğasını" hiç görmedik; gördüğümüz tek şey, binlerce yıllık sistematik baskı, kısıtlı eğitim ve toplumsal beklentiler altında yapay olarak şekillendirilmiş bir karakterdir.
Yapay İnşa: Kadınlar, en başından itibaren "itaat etmek" ve "erkeği memnun etmek" için eğitilir. Rasyonel düşünmeleri veya bağımsız olmaları değil, duygusal olmaları teşvik edilir. Mill'e göre bu "doğa" değil, "nurture" (yetiştirme) veya daha doğrusu "esaret"tir.
Kafesteki Kuş Analojisi: Bir kuşu ömür boyu kafeste tutup, "Neden uçmayı sevmiyor? Demek ki doğası bu," diyemeyeceğimiz gibi, kadınları da eğitimden, siyasetten ve ekonomik hayattan dışlayıp, sonra da "Neden siyasete veya bilime uygun değiller?" diye soramayız.
3. Felsefi Dayanaklar ve "Ev İçi Kölelik"
Mill, kadınların durumunu analiz etmek için o dönem için şok edici bir kavram kullanır: Kölelik.
1. Evlilik ve Yasal Despotizm: Mill, evlilik kurumunun (o dönemdeki haliyle) bir "efendi-köle" ilişkisinden farksız olduğunu savunur. Hukuk, kocaya karısı üzerinde neredeyse mutlak bir güç vermiştir (fiziksel şiddet hakkı dahil). Kadının rızası evlilikle birlikte "kalıcı" hale gelir ve yasal kimliği kocasınınki içinde kaybolur.
Mill, bu durumu "ev içi despotizm" olarak adlandırır. Hatta daha da ileri gider: Kadının durumu, birçok kölenin durumundan daha kötüdür, çünkü efendisi ondan sadece "itaat" değil, aynı zamanda "sevgi" ve "duygusal bağlılık" da talep etmektedir.
2. Faydacı Argüman (Topluma Maliyeti): Mill, bir faydacı olarak (en fazla sayıda insan için en fazla mutluluk), bu sistemin sadece kadınlar için değil, tüm toplum için felaket olduğunu savunur:
Potansiyelin İsrafı: Toplum, nüfusun yarısının (kadınların) zekâsını, yeteneklerini ve potansiyel katkılarını (bilimde, sanatta, siyasette) sistematik olarak reddederek kendi ilerlemesini sabote etmektedir.
Erkeklerin Yozlaşması: Bu sistem erkekleri de yozlaştırır. Bir erkeğe, sırf erkek doğduğu için bir başkası (karısı) üzerinde mutlak güç vermek, onu kibirli, bencil ve akıl yürütmeye kapalı bir despota dönüştürür. Aile, adil bir ortaklık yuvası değil, bir "zorbalık okulu" haline gelir.
İlerlemenin Durması: Toplumsal ilerleme, "en yetenekli" olanın (erkek ya da kadın) öne çıkmasıyla (meritokrasi) sağlanır. Cinsiyete dayalı bu yapay hiyerarşi, bu ilerlemeyi durdurur.
4. Mill'in Devrimci Talepleri
Mill, bu teşhisin ardından radikal çözümler sunar. Temel talebi, kadınlar ve erkekler arasında tam ve mükemmel bir eşitliktir:
Siyasi Haklar: Kadınlar için tam oy hakkı (suffrage).
Yasal Haklar: Evlilikte mülkiyet eşitliği, boşanma hakkı ve kadının kocasıyla eşit bir yasal statüye kavuşması.
Eğitim Hakkı: Üniversiteler de dahil olmak üzere, erkeklerin aldığı eğitimin aynısına erişim.
Ekonomik Haklar: Kadınların istedikleri her mesleğe (tıp, siyaset, işletme) girmelerinin önündeki tüm engellerin kaldırılması.
5. Sonuç ve Miras
Kadınların Boyun Eğdirilişi, liberalizmin "bireysel özgürlük" ve "akıl" gibi temel ilkelerinin, o zamana kadar görmezden gelinen alana, yani kadınlara uygulanmasıdır. Mill, "kadın meselesini" bir hayır işi veya bir lütuf konusu olmaktan çıkarıp, onu temel bir adalet ve insan hakları meselesi haline getirmiştir.
Bu kitap, yayınlandığı anda büyük tartışmalara yol açmış, ancak "Birinci Dalga Feminizm"in (Süfrajet hareketi) entelektüel cephaneliğini oluşturmuştur. Bugün, Mill'in 1869'da "radikal" olarak talep ettiği birçok hak (oy hakkı, eğitim hakkı) dünyanın büyük bölümünde kazanılmış olsa da, onun "ev içi despotizm", "duygusal emek" ve "yapay toplumsal cinsiyet rolleri" hakkındaki analizleri, modern feminist tartışmaların merkezinde yer almaya devam etmektedir.