Dinlendirici Öyküler...
2025 39. kitabı
Öncelikle kitabın konusuna değineceğim. Bir zamanların ismi unutulmuş meşhur bir halk ozanı varmış. Anlattığı hikâyelerin ucu bucağı yokmuş. Bu hikayeleri dinleyenler ise işittiklerinin tek bir kelimesini bile hiç unutmazmış. Genç ozan, elinde eski lavtasıyla diyar diyar gezer, bir köyden duyduğunu öteki köye götürür, bir kasabadan dinlediğini öteki kasabaya taşırmış. Ancak bazen öyle öykülere denk gelirmiş ki bunları öğrendiği gibi başka kimseye anlatmamaya yemin edermiş. Zihninde hapsolmuş bu öyküler, bazen uyumasına bile mâni olurmuş. O da bu yükten kurtulmak için kendince bir yöntem geliştirmiş. Ölümlü kulaklara ulaşmaması gereken sonsuz hikâyelerini ölümsüz olanlara anlatmış. Ozan, yalnızca sırtını doğrultabilmek ve yükünü hafifletmek adına ölümsüzlere güvenmiş ama ölümsüzler, ona ihanet edince lanetlenmiş. Yorum: Kitabımız kısa öykülerden oluşuyor. Fantastik kurguya düşkün, mitik hikâyeleri ve zamanla kaybolan anlatıları seven bir okuyucuysanız; “Unutulmuş Büyüler ve Terk Edilmiş Öyküler” size keyifli bir okuma deneyimi sunabilir. Özellikle “geçmişin yükü”, “anlatılamayan öyküler”, “ödenmemiş borçlar” gibi temalar ilginizi çekiyorsa kitap tam size göre. Öte yandan, daha sade bir anlatı ya da bütünüyle yepyeni bir dünya arıyorsanız, beklentinizi biraz dengede tutmanız iyi olabilir. Yüksek bir beklentim yoktu. Yazarın dinlendirici sade bir anlatımı var ve bu kitapta bu benim hoşuma gitti. Genel olarak sevdim.
Duygu ve Düşünce
Unutulmuş Büyüler ve Terk Edilmiş ÖykülerD. N. Archeron · Guardian Yayınları · 2025629 okunma