Sevginin neçə rəngi var?
2025 21. kitabı
Şekspirlə ilk tanışlığımdan bəri beynimdə bəzi suallar vardı. Bu əsərlə duman çəkildi və yazar haqda qərarlarım ortaya çıxdı. O təsadüflər və yanlış anlaşılmalar yazarıdır mənə görə. Keçid alaq əsərin məğzinə, bərk tutun indi sevginin çalarları ilə tanış olacaqsnız... Təəssüf ki, sevgi heç zaman bir xətt üzərində irəliləmir. Bir filmdə deyirdi, "talehin işinə bax sən sevən səni sevmir, səni sevəni isə sən sevmirsən". Bəli bu paradoks adı çəkilən pyes üçün keçərlidir. Əsərin 4 obrazı arasında olan sevgi münasibətləri bir yerdə elə düyün yaradır ki, sonu bir az qorxulu gözlənir. (Təbii ki, düyünün açılıb, açılmadığını deməyəcəm) Məsələ burasındadır ki, biz bu pyesdə təkcə sevginin çətinlik və müşküllüyünü, dadını və ləzzətini yox, həmçinin onun formalarını öyrənirik. Məsələn, Pəri kral və kraliçasının sevgisində sahiblənmə, ehtiras, uzunmüddətli bağlılıq var, gənc cəngavər Lysander və Hermia arasındakı isə daha çox elə özləri kimi gənc, çiçəklənən, fədakar sevgini və şövqü görürük. Real kral və kraliçanın arasındakı sevgi vurğunluq, gücə tapma, fəth etmə kimi gəlir mənə. Digər cəngavər Demetrius və Helenanınki isə bir az süründürən sevgidi. Yəni sevgi hər halda, hər zamanda və qəlbdə realdır, onu adlandırmaq, metalaşdırmaq düzgün deyil Məni topa tuta bilərsiniz, amma mənim üçün Sevginin izahını Şərqdən gözəl ifadə edə bilən bir yazar yoxdur
Bir Yaz Gecesi RüyasıWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202522,9bin okunma