2025 12. kitabı
Gömülü şamdan çok akıcı ve 2 günde bitirdiğim bir kitap oldu çok sevdim. Konusu ise çok ilginçti ve gerçeğe dayanıyordu. Tevrat’ta geçen 7 kollu şamdan yani menora yahudiler için kutsal bir sembol. Onlar için o kadar değerli ki şamdan yanlarında olduğunda kendilerini çok huzurlu hissediyorlar. Menora ilk olarak, Musa’nın talimatıyla çölde yapılan Ahit çadırında kullanılıyor daha sonra M.S 70 civarında Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti olan Yahudiye topraklarında yahudilerin bulunduğu bölgede yer alıyor. Yahudiler için önemli olan bu şamdan bir gün romalıların onların topraklarını işgal etmesiyle ele geçiriliyor ve halk bu duruma çok üzülüyor. Romalılar kaçıp saklanan bir grup insan şamdanın peşine düşüyorlar. İşte tam bu macerada öğreniyoruz şamdanın onlar için neden bu kadar önemli olduğunu. 10 kişiden olan yaşlı bir grup yanlarına 7 yaşında Benjamini alıyorlar ve gemiyle götürülmeden önce şamdanı ellerinden almak istiyorlar. Ancak başaramıyorlar hatta Benjamin minik bedeniyle o büyük şamdanı kurtarmaya çalışırken kolunu kırıyor. Seneler geçiyor Benjamin artık 78 yaşında ve şamdanı asla görememişler. Fakat şamdanı en son o olduğu için ve uğruna kolu sakat kaldığı için ona yahudi halkı büyük hürmet gösteriyor bir nevi ilah gibi görüyorlar onu. Bir gün şamdanın Bizans yani şimdiki yeri İstanbul’da olduğu haberi geliyor ve Benjamin şimdiye kadar yaşamasının sebebini onu kurtarmak olduğunu düşünüyor. Halk da ona destek oluyor yanına genç bir çocuk alıp 3 hafta süren bir yolculuğa çıkıyorlar. Benjamin şamdanı Bizansların elinden alacak mı peki bunu söylemeyim ama hayal kırıklığı, umut, heyecan ve empati duyduğum harika bir kitap okumuş oldum. Onlar için bu kadar değerli olan bu sembol için verdikleri mücadele taktir edilesiydi.
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Olympia Yayınları · 200317,9bin okunma