Puan vermedi·517 syf.····Okunma: 27 Ekim 2025 10:36 Detaylı bir inceleme yazmak niyetindeyim. Sondan başlayacağım,öncelikle irade sahibi olan insanın dünyaya iradesi ile gelmediği gibi dünyadan gitme iradesinin de kendisinde olmadığına ve bunun hayatın sahibine karşı çok pervasız,hoyrat bir edepsizlik olduğuna inanırım. Bu nedenle bitişin bu hali ciddi şekilde rahatsız ediciydi.
Kitap oldukça akıcı ve edebi açıdan değerli.insan duygularını yakaladığı yerler ,bunları işleyiş biçimi bakımından iyi bir psikoloji uygulaması . Yazarın beğendiği filozoflar,onları işleyişi,fikirlerini hikaye içinde eritip zor felsefi konuları göze sokmadan okuyucuya sindirtmesi bakımından iyi bir felsefe uygulaması. İyi bir otobiyografi. İyi bir roman. İyi bir başarı öyküsü. İyi bir sınıflar arası mücadele ve insan teması işleyişi.. Bu yaklaşımlarını beğenerek okudum.
Martin e gelince hikayenin başında kalabalık ama anne babanın ölümü ve kardeşlerin büyümesiyle darmadağın olmuş bir ailenin küçük oğlu martin annesinin de ölümü ile okulu bırakıp çeteler arasında hayatta kalmanın kurallarına göre büyür. Gerek okul gerek kavgalar gerekse gemi tayfası olduğu gruplarda hem fiziksel hem zihinsel üstünlükleriyle göze çarpan bu delikanlı adını koymasa da potansiyelini ve farklılığını bilmektedir. Bir rastlantı sonucu çok üst mertebeden bir ailenin sofrasına oturup kızlarına tutulması ile başlayan inkişaf süreci roman dili ile her ne kadar abartı ile bir miktar göz kanatsa da insanın içindeki gücü açığa çıkarabilmesi,fiziki engellerle baş edebilmesi,bahanelerin arkasına sığınmaması gibi yerlerden hoş ve ilham verici dokunuşlarla ilerliyor. Yeterli motivasyon kaynağı olduktan sonra seyreyle tomurcukların gül bahçesi olmasını.. kimse kendine inanmazken ,fiziki koşulları da yeterli seviyelerin diplerindeyken bile kendine inancı ile aldığı mesafe etkileyici. Bir yerde içimde olanı en iyi ben bilirim diyordu.. bir de kendini anlayan birine rastlamış olmanın anlatımı vurucu yerlerden biriydi.yazmak temalı bir roman olması,yazmanın seçenek yahut istekle olmaması,yazmadan duramamak halini anlattığı yerler de ayrıca dokundu kalbime ..Şöhret ve parayı bulduktan sonra insanların değişen tavırlarına hiç girmeyeceğim,zira bu evrensel bir çöplük..