"Güzel, yardımsever, umut dolu bir karakter bulaşıcıdır, koca bir kasabaya bile yayılabilir..."
Hepimizin çocukken okuduğu, çizgi filmini izlediği ya da hiç olmazsa aşina olduğu bir isim Pollyanna...Benim de koridor yayınlarının bu güzel baskısını görünce alıp tekrar okumak istediğim bir eser oldu.
Günlük hayat telaşı ve sıkıntıları derken hepimiz sahip olduğumuz şeyler için şükretmeyi unutuyoruz. Pollyanna'nın kocaman kalbi ve pozitif hâlleri bizlere bunu tekrardan hatırlatıyor. Çocuk Edebiyatı olarak geçen bu klasik, aslında biz yetişkinler için de çok güzel mesajlar barındırıyor.
İyimserliği ve mutluluğu ile hafızamıza kazınan karakterimiz, aynı zamanda psikolojide de yer edinmiştir. Pollyannacılık ya da pozitiflik önyargısı olarak da bilinen bu terim, her olaydan mutlu olunacak bir şeyler bulmak anlamına gelir.
Konusuna gelecek olursak;
Pollyanna, annesi ve babasını kaybettikten sonra teyzesi ile yaşamaya başlar. Çocukları sevmeyen ve katı bir kadın olan Polly teyze, başta görev bilinci ile yeğenini yanına alsa da zamanla bambaşka bir yaşama sürüklenir. Mutluluk oyunu ile tüm sert kalpleri yumuşatan Pollyanna, tüm kasabanın gözdesi olur.
Peki nedir bu mutluluk oyunu?
Bir gün derneğe gelen kutulardan oyuncak bebek çıkmasını bekleyen Pollyanna, bir çift kol değneği ile karşılaşır ve çok üzülür. Babası ise üzülmemesini ve kol değneklerine ihtiyacı olmadığı için mutlu olması gerektiğini söyler. İşte böylelikle başlar mutluluk oyunu... Pollyanna ve babası arasında başlayan bu oyun zamanla tüm kasaba halkına yayılır.
Sevgi ve mutluluk bulaşıcıdır.
Bu eser ile Okuyan kadinlar kulubu'nun #heraybirklasik okuma etkinliğine de katılmış oldum.
Sevgiyle ve kitapla kalın.
İnstagram: @duslerguncesi