#OkudumBitti
#RomaKulübü
#DemetAltınyeleklioğlu
#741Sayfa
741 sayfalık ama bir solukluk roman. Sustum Anne den sonra ikinci Demet Altınyeleklioğlu romanım ve yine büyük bir zevk…
Allecra kocasını Birinci Dünya Savaşına yollamış İtalyan bir öğrentmen kadındır. Bir gün Kont Sforza’dan sana burada çok ihtiyacımız var diye bir mektup alır. İlk askeri gemi ile İstanbul’a doğru yolculuğu başlamıştır.
Kendisini orada kocasının karşılayacağını umarken büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Önce Sforza ile tanışır sonra neden çağırıldığını öğrenir. Kocası ise Antalya’ya İtalyan birlikleri ile göreve gitmiştir.
İstanbul’daki İtalyanların oluşturduğu Roma Kulübünün yeni ve oldukça alımlı, güzel üyesi Allecra olmuştur. Allecra İtalya için casusluk yapacak ve aldığı bilgileri Kont. Sforza’ya getirecektir. Yeri geldiğinde ise ondan aldığı bilgileri karşı tarafa iletecektir.
Bir yandan kocasını ararken bir yandan da sürekli davetlerde bot göstererek bilgi avındadır. Bu davetlerde Mustafa Kemal ile, Kamuran Bey ile itlaf devletlerinden bir sürü komutan, general ve üst düzey ile askerle tanışma karşılama fırsatı bulmuştur.
İngilizler baskıyı artırıp fiili işgale başlayınca Mustafa Kemal’in Anadolu’ya çıkışı kaçınılmaz olmuştur.
Kurgu ile tarihin harmanlandığı mükemmel bir eser olmuş. Bir yandan itilaf devletlerinin istanbuldaki şatafatlı hayatları bir yandan işgale uğramış Türk halkının sefalet içindeki diremiş çabaları.
İtalya’dan gelmiş bir yabancının bu durumu gözlemlemesi ve kendi tespitleri ile o günlerin bir de bu gözlerden değerlendirilmesi adına mükemmel bir kitap olmuş.
Allecranın ülkeye gelmesi burada kalması buraya yerleşmesi ve tam 7 sene sonra sabrının ödülünü alması kitabı ayrı bir anlamlı kılan nokta.
Bazı kısımlarda tasvirler ve betimlemeler uzatılmış gib gelse de o kadar olur denilerek keyife okunacak bir kitap.
Bu kitap kendi özelinde yorumdan ziyade okunarak yaşanması gereken bir eser…
Lütfen kitap okuyalım