·649 syf.····Okunma: 28 Ekim 2025 12:39 Cevdet bey ve oğulları
Orhan pamuk un 22 yasında yazdığı inanılmaz insan hayatı ile ilgili günlük rutinlerini anlatan 1905 yılı referans alınarak başlanan Abdülhamit dönemi ve cumhuriyet dönemlerini sıkıntılarını insan unsuru ile bizi o tarihlere götüren muhteşem bir eser.genclik yıllarımda okuyup yarım bıraktıgım ağır gelen bi kaç romanı olmuştu, en son kırmızı saçlı kadın ve devamında bu yaz bu romanla tanıştıgım su gibi akan dizi tadında elinizden bırakamayacagınız bir roman .insan oğlunun yaratılış itibarı ile herşeyi olsa bile tatmin olmayacagınj belli bir yaşa gelindikten sonra hayatının boşa geçmiş olabileceği sorgusunu yaptıran ,hayatın anlamını sorgulatan, günlük rutinlerle boğulmanın insana bir çıkış kapısı arattırdıgı ve sıkışmış hayatlarda nefes alabilmek için çırpınan kahramanların olduğu bir kitap.kitapda ki insanlar ,hayatları resmen çok sıcak çok canlı, sizi içine çekiyor ve çok tanıdık geliyor yıllar geçse bile insan ruhunun değişmeyeceğini duygusunu akıcı ve samimi bir tarz da size hissetiriyor.
Asıl enteresan olanı da kahramanların olduğu dönemde, arayış içinde olanların sorgulayanların erkek olması ,kadınlar koca çocuk ev üçlemesinde bu yüzyıla gelene kadar aynı rutinleri yapmış ve hayatlarını ne sorgulamış ne de hayatları için bir talepte bulunmuşlar. Tek dertleri düzenli aile hsyatında bayram gününde kullanacağı mavi çay takımları .şu an ki içinde bulunduğumuz yüzyılı düşünürsek kitapta ki kadınlar ve insta da gördüklerimizin evrim geçirmiş sapıtmış hali sorgulamanın da istemenin de ötesine geçmiş ahlak yoksunu olmuş hali.sonuçta kadın yıkılırsa toplum yıkılır.