2025 157. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2025 16:48
Emine Işınsu ~ Çiçekler Büyür •Merhaba arkadaşlar Emine Işınsu’dan okuduğum iki kitap sonrası yaşanan acılara ve hayatın gerçeklerine bir kere daha tanıklık ediyorum. Onun eserlerinde süslü cümleler yok her şey yaşanmışlıkların ve hayatın gerçekliğiyle karşımıza çıkıyor. Okurken, her satırda insanın yaşadığı duyguları ve hayata dair keskin gerçekleri derinden hissediyorum ve yine "Çiçekler Büyür" eseri de bizlere birçok şeyi yeniden hatırlatıyor.... •1960'larda Sovyet Rusya'nın etkisinde bulunan Bulgaristan'da yaşayan Türklerin maruz kaldığı politikalara ve asimilasyonlara tanıklık ediyoruz bu ailelerden biri de İlay'ın ailesidir. İlay, zeki ve idealist bir kız çocuğudur. Ailesiyle birlikte, Bulgar hükümetinin uyguladığı asimilasyon politikalarına karşı direnmektedir. Babası İlay’ı erkek çocuk olmadığı için sevmemekte ve her defasında ona kötü davranmaktadır. Dedesi, ise onun dayanağı ve en kıymetlisidir Türk kimliğini ve kültürünü bizzat dedesinden öğrenmektedir. •İlay’ın hayatındaki önemli isimlerinden biri de Mehmet Ali’dir. Çocukluk arkadaşı ve ilk aşkıdır. Ancak Mehmet Ali, ailesinin çıkarları doğrultusunda hareket eden, İlay gibi düşünmeyen bir karakterdir. İlay’ın vatan sevgisi ve milliyetçilik anlayışıyla, Mehmet Ali’nin çıkarcı yaklaşımı arasında büyük farklılıklar vardır. ilerleyen bölümlerde, İlay’ın içsel çatışmaları ve toplumsal baskılara karşı verdiği mücadele ön plana çıkar. •Çiçekler Büyür, sadece bir aşk hikâyesi değil aynı zamanda bir direniş ve kimlik mücadelesinin romanıdır. Emine Işınsu, bu eserde, Bulgaristan’daki Türklerin yaşadığı zorlukları ve direnişi, derin bir gerçekçilikle anlatmıştır. İlay’ın mücadelesi, sadece bir bireyin değil, bir halkın özgürlük ve kimlik mücadelesinin simgesidir. Bize acının içinden filizlenen umudu ve kimliğini korumanın bedelini hatırlatıyor; bu yüzden okunmalı, çünkü köklerimize, inancımıza ve insan olmanın onuruna tutunmanın anlamını anlatıyor. Kitapla Kalın
Alıntı
Çiçekler BüyürEmine Işınsu · Bilge Kültür Sanat · 20121,933 okunma