Nutuk çok özel bir eser. Her kütüphanede bulunması ve her yaştan insanın okuması gereken kıymetli eserlerden bir tanesi olarak elbetteki her yaş grubunun anlayacağı düzeyde baskılarının olması da anlatılmak istenenin anlaşılması noktasında önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle okuma kolaylığının sağlanması gerekmektedir. Çünkü tam metnini okumak gerçekten de büyük bir algı düzeyi istiyor. Tabii tarihle ilgili bilgi sahibi olmak da bu noktada çok önemli. Geçmişte yaşananları bilerek bu eser okunduğunda çok daha faydalı olacaktır.
Daha küçük okurlar için eserde anlatılmak istenilen her noktanın daha rahat anlaşılması adına ana mesajdan uzaklaşmadan ama küçük okuyucuların daha kolay anlamasını sağlamak için sadeleştirilen bir metin. Dolayısıyla Nutuk’tan alınan her bölümün başına o bölümün ne anlama geldiğini anlamayı kolaylaştırmak için kısa açıklamalar yazılmış. Elbetteki tüm bunlar yapılırken eserdeki bütünlük korunmuş. Çünkü bu çok önemli bir detay.
“Efendiler, zavallı milletimizi esir etmek isteyen düşmanları mutlaka yeneceğimize olan güven ve inancım bir dakika olsun sarsılmamıştır. Şu dakikada, bu kesin inancımı yüksek topluluğunuza karşı, bütün millete karşı, bütün dünyaya karşı ilan ederim.”