2025 97. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 19:10
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun Bu güzel bayrama yakışan bir kitapla geldim @yasargursoytv , gazeteci ve araştırmacı kimliğiyle tanınan bir yazar. Yazılarında, tarihi olayların perde arkasındaki insani yönleri öne çıkarmayı tercih ediyor. Bu kitapta da aynı yaklaşımı sürdürerek, Atatürk’ün yakın çevresinden Fuat Bulca’nın tanıklıkları aracılığıyla, Cumhuriyet’in kuruluş dönemine kişisel bir pencere açıyor ve bu pencereden okuyucuya sesleniyor. Gürsoy’un amacı, Atatürk’ü sıradan anlatımlardan çıkartarak düşünen, hisseden, dostluk kuran bir insan olarak göstermek. Bu yönüyle eser, tarihsel biyografiden ziyade bir “yakın tanıklık romanı” havası taşır. Eser, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluş döneminde geçen olayların, Atatürk’ün en yakın dostlarından biri olan Fuat Bulca üzerinden anlatılmasıyla öne çıkar. Fuat Bulca; Selanik yıllarından itibaren Mustafa Kemal’in yanında olmuş, hem askeri hem sivil döneminde onunla kader birliği yapmış bir isimdir. Bu bağlamda kitap: Dönemin siyasi atmosferini İmparatorluktan Cumhuriyet’e geçiş sürecini, Atatürk’ün yakın çevresiyle ilişkilerini güven, dostluk, temalarını ve Atatürk’ün özel hayatına dair insani izlenimleri, yakın bir dostun gözünden aktarıyor. Yazarın kitabı bu şekilde ele almış olması okuyucuya tarih kitaplarında bulunmayan bir “içeriden bakış” sunuyor. Yazarın dilini oldukça beğendim; sade ama duygusal bir yoğunluk taşıyor. Belgesel nitelikli bilgilerle edebi anlatım arasında bir denge kurulmuş. Diyaloglar, mektuplar ve anekdotlar aracılığıyla dönemi canlı bir şekilde resmetmiş. Atamız ile ilgili daha önce duymadığım bilgileri duymak ve hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek benim için oldukça kıymetli bir husus, o nedenle bu okumayı yaptığım için çok mutluyum. Bu kitabı, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 102.yılında sizlere de gönülden tavsiye ederim, değerli kaynaklardan edineceğimiz, öğrenip özümseyeceğimiz nice bilgiler var. Kitabı okumama vesile olan Gönül Tuğba a teşekkür ederim. #kitabiistan_ ile okuyoruz
Atatürk'ün SırdaşıYaşar Gürsoy · Destek Yayınları · 014 okunma