2025 21. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 17:47
Aliya İzzetbegoviç'in kendini Müslüman olarak nitelendirenlerin ve başkaları tarafından Müslüman olarak görülenlerin “İslamlaştırılması” üzerinde incelemelerde bulunduğu ve İslam aleminin birlik olup İslam nizamını nasıl oluşturabileceğine dair fikirlerini kaleme aldığı eseridir. Önsözünde ithafı şu şekilde yapmıştır: “Bu deklerasyon, nereye ait olduklarını bilen, kalplerinin derinliklerinde hangi tarafta durduklarını hisseden Müslümanlara hitaben yazılmıştır. Bu, insanların hissettikleri aşk ve aidiyetin beraberinde hangi sorumlulukları getirdiği konusunda elzem sonuçlar ortaya çıkarmalarına vesile olacaktır.” 1970 yılında tamamladığı bu eserinde ilk olarak önemli kavramları vurgulamış, geçmişin sorunlarını doğru tespitleriyle sıralamış ve bunlara yönelik Müslümanların uyanışıyla berâber neler yapılması gerektiğini anlatmıştır. Bir çırpıda okunabilecek bir kitap olmasına rağmen her bir cümlesinin üzerinde uzunca tefekkür edip, bol bol istişarelerde bulunulması elzemdir. Acizliğimizin sebepleri sıralanırken eziklik hissiyatında değil, âdetâ küllerimizden doğacak o cesaret ateşini yakıyor gibidir. Bu sözler içeriği ve hedefi boş öğütler de değildir. Yapılması gerekenler açıkça ortaya koymaktadır ki söylediklerinin özünün Kur'an-ı Kerim'den olduğunu da ayet ayet belirtmektedir. Zira en büyük eksikliğimizin de Kur'an-ı Kerim ve sünnetten uzaklaşmamız olduğunu ifade etmektedir. İslâm'ı yaşayan bir topluluk iken nasıldık? Yüzyıllar geçtikçe nasıl yozlaştık? Ve ümidimiz olan yeni yetişen genç nesil ile beraber ümmet birliğini sağlayabilirsek nasıl bir konuma gelebiliriz? Bir defa okumakla yetmeyecek bir kitap. Hayatımızın belli dönemlerinde hem çözüm bulmak hem de düsturumuza dair hatırlatma olması adına yeniden ve yeniden okunmalı.
İslam DeklerasyonuAliya İzzetbegoviç · Yarın Yayınları · 20189,4bin okunma
Allah razı olsun hatırlattınız için bu eseri .
fatmanur
Ecmain olsun.