2025 158. kitabı
Psikanalizin kurucusu erkek olunca, bu alan da doğal olarak eril bir pencereden şekillenmiş. Öyle ki, fiziksel gücümüz ve duygusal derinliğimizin simgesi olan annelik bile kadına bir dezavantaj olarak yaftalanmış. 1900’lerin başında, 19. yüzyılın sonlarında sahneye çıkan Karen Horney, o dönemdeki cesareti ve güçlü bakış açısıyla “ben de varım” demiş — ve Freud’un tezlerini kendi antitezleriyle çürütmeyi başarmıştır. Düşünün ki, yasanın, bilimin, ödüllerin ve hatta “normal”in bile erkekler tarafından belirlendiği bir dünyada, kadına ait her özellik bir “eksiklik”, üstünlükleri ise “erkeğe benzeme” olarak görülüyordu. Freud’un merkezine yerleştirdiği “cinsel dürtü” ve “çocukluk dönemindeki cinsel gelişim” anlayışına karşı Horney, insanı çok daha derin ve çok yönlü biçimde ele alıyor. Temelde Freud’un kuramına bağlı kalsa da, kadın psikolojisi konusunda ondan tamamen farklı bir yöne evriliyor. Kadındaki birçok psikiyatrik rahatsızlığın kökeninde, Freud’un kuramıyla da pekişmiş olan erkek egemen kültürün yattığını ileri sürüyor. Ona göre psikanaliz, bireysel dünyayı incelerken toplumsal boyutu dışlamıştı. Horney ise bu sınırı yıkıyor. Kadın psikolojisini yüceltirken, hamilelik ve annelik gibi yaratıcı süreçlerin erkeğin bilinçdışında bir imrenme duygusuna yol açtığını; bunun da erkeklerin üstünlüğünü başka alanlarda kanıtlama çabasına neden olduğunu öne sürüyor. Bu yönüyle eserleri, çağdaş psikolojinin kadın ruhuna bakışını anlamak açısından çok kıymetli. On makaleden oluşan bu kitapta beni en çok etkileyen bölüm “Nevrotik Sevgiye İhtiyaç” oldu. Nevrotik sevgiyle gerçek sevgi arasındaki farkı öyle incelikli, öyle yalın anlatmış ki… Freud dâhil, erkek egemen psikanaliz dünyasında bir kadın olarak kendi sesini duyurması ve bu sesle yerleşik tezleri sarsması çok kıymetli. Üstelik bir hekim olmasına rağmen dili son derece sade, açık ve anlaşılır. O dönemde bu kadar aydınlatıcı, sorgulayıcı ve cesur bir eser bırakmış olduğu için kendisine gerçekten minnettarım. Okumaya “Çağımızın Nevrotik İnsanı” ile devam ediyorum. Canım @burcununseckileri ile birlikte okuyoruz Sevgiler @cemyayinevi #tavsiyekitap #kadınpsikolojisi #karenhorney
Kadın PsikolojisiKaren Horney · Cem Yayınevi · 2023220 okunma