2025 27. kitabı
Kerime Nadir'in çok heyecanlı olduğunu ve olayların su gibi yaşattığı bu roman, yazıldığı dönem itibariyle cinsiyet kalıplarını yıkan bir kitap olduğuna karar kıldım. Çünkü kitabın adını alan "Hıçkırık" ifadesi başkarakterimiz Kenan'ın sürekli hıçkırmasından geldiği kanısındayım. "Erkekler ağlamaz" ifadelerine karşı bir başkaldırıdır. Bizim atasözlerimizden "karı gibi ağlama" ifadesi kadınlar ağlar, erkekler ağlayamaz anlamı taşır, "bak ağlarsan kadın gibi olursun, sen erkeksin güçlü dur." gibi anlamlar çıkarabileceğimiz nice atasözü ve deyimlerimiz var. Nalan'ı ele alırsak, o da zamanın şartlarına göre iddialı, cilvesi elinde, egosunu tatmin edebilen, şımarmış ama gayet zekice bu durumu yönetebilen bir kadın görüyoruz. Döneminin hatta şu anın bile cinsiyet kalıplarını yıkan bir karakterizeler kitapta mevcut. Sonu itibariyle sinirlendiğim bir kitap oldu. Nalan gibi güçlü bir karakterin kızı, ondan ders almalıydı. Nalan ne kadar heyecanlıysa Handan (kızı) bir o kadar durgundu. Nalan'a kızmak istiyorum, "nasıl uzak durmazsın, ego tatminine bu kadar değer verirsin?" sonra Kenan'a kızıyorum, "evli bir kadına nasıl o gözle bakarsın da hiç vazgeçmek gelmez hatrına?" Kerime Nadir, akışkan kalemiyle beni içine çekti, Allah sizi inandırsın bir günde oturup bitirdim. Çok keyifliydi, bu sebepledir ki Tanzimat romanlarını severim. Akışkandır, okutturur kendini. Konu olarak, güncel televizyon kanallarında bulunan "Uzak Şehir" dizisine beni küçük bir an götürdü. Romanda, benim kızımla evlen; dizideyse benim karımla-eşimle evlen vasiyetini görmekteyiz. Kitaptaki anı defteri vesilesi ve başlama tarzı beni Kürk Mantolu Madonnaya götürdü. Arkadaşlarla hasbihal ederken baktık ve Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonnayı daha sonra yazdığını tespit edip böyle bir çıkarım yaptık. Romanlar ne kadar kurgu olsa dahi gerçeği yansıtır. Kerime Nadir'e bu nasıl konu, nasıl böyle olur diye kızsak da bu olayların olmadığını ne reddedebilir ne de onaylayabiliriz. Aceleyle bir çırpıda yazılmış gibi duran bu roman; kötü denmeyecek kadar iyi, iyi denmeyecek orta derecedir.
HıçkırıkKerime Nadir · Doğan Kitap · 2010654 okunma