Georgi Gospodinov, kaleme aldığı Bahçıvan ve Ölüm kitabını, Babasının hastalık serüveni ve babasını kaybettikten sonraki serüven diye iki bölüm şeklinde kitabı okuyucuya aktardığını düşünüyorum.
Yazar, babasının hastalık ve ölümü sürecindeki yaşananları kısa kesitler, kronolojik zamanla ve ölüm sürecindeki yaşanmışlığı elekten geçirircesine bölümler halinde kaleme almış.
Babasının hastalığındaki serüvende babasına karşı olan çaresizliği, ve buna rağmen çocuklarının kendisi için endişelenmemesi, korkmamaları için ‘ korkacak bir şey yok’ sözünü defalarca yineleyip, rahatlamaları adına onları atlatmaya çalışması mükemmel bir duyguyu ön planda tutuyor.
Bu kitap için benim düşüncem; babası ve kendisi arasındaki kuvvetli bağları olan, bir nevi baba-çocuk arasındaki ilişkileri güçlü, samimi olan bireyler, kitabı okuduklarında inanılmaz bir duygusal anlamla başa başa kalacaklar diye düşünüyorum. Hatta okuduğu yerlerin çoğunda duygusal anlamda empati kurarcasına kendilerini bulabileceğini düşünüyorum.
İyi okumalar.
Kasım MÜLDÜRBahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov