·222 syf.····Okunma: 30 Ekim 2025 15:56 Kitap Kuyucak köyünü eşkıyaların basıp, bir karı ve kocayı öldürmesiyle başlıyor.
Oraya gelen Kaymakam, ölen karı ve kocanın oğlu olan Yusuf'u görüyor ve içini bir ürperti ve üzüntü alıyor. 9 yaşındaki yetim kalan Yusuf'u Kaymakam yanına alıyor. Kaymakamın Şahinde diye bir karısı ve Muazzez adında küçükte bir kızı var. Yusuf Kaymakamın Şahindeye nasıl katlandığına hayret ediyor. Bende hayret ettim gerçi. Aradan vakit geçiyor. Çocuklar haliyle büyüyor. Yusuf'un sessizliği sürüyor. Ama Muazzezi hem koruyor hemde onunla iyi anlaşıyor. Buradan sonrasını anlatmayacağım. Spoiler vermek istemem.
Kitap oldukça akıcı bir şekilde ilerliyor. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen oldukça akıcıydı. Kitapta anlamadığım kısımlarda vardı tabiki. Oradan da bahsedicem. Önce karakterlerden bahsedeyim.
Kaymakam iyi niyetli ve aileyi ayakta tutan dinamik bir karakterdi ama Şahindeyi idare edemiyordu. Yusuf'u muazzez'den ayırmazdı. Yusuf'a oğlu gibi davranırdı.
Şahinde benim için rahat durmayan,komşu komşu gezip dolanan,sorun çıkaran, anne bile olamayan kızını para için harcayan bir karakterdi. Yusuf'u da sevmez yabancı biri olduğunu sonuna kadar vurgulardı. Gerçi kızına kızı gibi davranmadı ki ona da oğlu gibi davransın.
Muazzez kitaba göre güzel masum biriydi. Ve Şahinde onu kötü yola sürükledi.
Yusuf ise sessiz garip bir şekilde ağırbaşlı hayatın ona verdiği yükle yaşıyor. Yaşadığı olaylarla eziliyordu.
Kitapta adaletsizlik, ölüm, zengin fakir ayrımı, geçimsizlik gibi konular yer alıyor.
Anlamadığım konulara gelecek olursak. Yusuf'un Muazzezle olan konuşmalarının pek fazla kitapta yer almaması. Aralarında geçen sohbetleri duymak isterdim birlikte olduklarında konuşmaları gereken yerde hep sustular, Genç yaşta evliliğin çok normal bir şeymiş gibi olması. Muazzez 15 yaşında evlendi. Annesi de aynı yaşta evlenmiş. Sanırım o zamanın dönemindeki erken yaştaki evlilikleri anlatıyor. Üstelik Yusuf'un son olaylarda evden ayrılıp bir işe girip 10 15 gün eve gelmeyip sonra eve gelip birkaç metelik bırakip evdekilerin evde hiçbir şey yokken bu 2 metelikle geçinebileceğini düşünmesi ya da evi düşünmemesi bana göre çok mantıksızdı. Ve bu işten para kazanamaması daha da mantıksızdı. Sonuçta çalışmak istemesinin sebebi evi geçindirmek ve bir baltaya sap olabilmekti. Para kazanamadığı bir işte çalışması bana göre mantıksızdı. Son olaylarda Muazzez'in kötü yola düştüğünü anlamaması ve çok geç anlamasını da anlayamadım bu birbirlerini çok iyi anlayan iki karakter nasıl oldu da bir anda düştükleri durumu anlayamadı. Üstelik son sayfa hala garip geliyor. "Yusuf yeni bir hayata doğru yürüyecekti." Açıkçası sonunu böyle beklemezdim. Eksik ve yarımdı. Merak ettiğim şeyler vardı. Bu kısımlarını tamamlamasını isterdim. Belki de yazar gerisini bizim getirmemiz istedi.