2025 37. kitabı
Ardından - 310 sayfa Natsume Soseki Zengin bir ailenin küçük oğlu olan Daisuke, çalışmayı gereksiz gören ve ailesinin parasıyla ayrı bir ev tutmuş kafasına göre yaşam süren bir gençtir. Yaşadığı ortamları beğenmemekte ve daha iyi yaşam sürüleceğine inanmaktadır. Babası Daisuke'nin artık evlenmesi gerektiğini düşünerek ona uygun gelin adayları bulmaktadır. Ancak Daisuke evlenme fikrine kapalıdır. Eski dönemlerinden tanıdığı arkadaşı Hiraoka ve eşi Miçiyo geri döndüğünde ummadığı şekilde Daisuke, Miçiyo'ya aşık olur. Hayatının bütün dengeleri değişecektir. Yazar, kitapta Japonya'da yaşanmaya başlanan Meici dönemini destekliyor. Bu dönembatıya açılma inancını tetikliyor. Kitabın yazıldığı dönemde Japonya'nın fakir bir devlet olduğunu söylemek gerekiyor. Kitapta Daisuke karakteri Gonçarov tarafından yazılan Oblomov karakterine benzetilebileceği gibi, bu eserlerden çok sonra yazılan Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam kitabını da akla getiriyor. Yazardan okuduğum ikinci kitaptı. İkisini de çok severek okudum. Yazar 1800'lü yılların sonunda yaşamış olsa da kitabı okurken hiç o yıllar gibi gelmiyor. Tavsiyemdir.
ArdındanNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20211,396 okunma