Aralık 2021
İthaki Yayınları
Orijinal Adı:
Sorekara

2022 4. kitabı
Daisuke otuz yaşında, işsiz. İşsiz ama kendini geçindirebiliyor, daha doğrusu ailesi ona bakıyor. Daisuke eğitimli, meraklı, okumayı seven biri aynı zamanda. Elbette topluma göre ters tarafları var. Ama o, toplumun düşüncelerini de ailesinin ‘artık evlensen mi- iş mi bulsan’ cümlelerini de önemsemiyor. Çünkü inandığı değerler var. Örneğin borçlar içinde olan bir ülkede çalışmanın mantıklı olduğunu düşünmüyor veya sadece karnını doyurmak için bir işte çalışıyor olmanın onurlu olabileceğine de itimat etmiyor. Etmiyor da…Bazen beklenmedik şeyler çıkıveriyor insanın karşısına: Aşk gibi. . ‘Ardından’ klasik bir Soseki çizgisinde. Yazarın diğer kitapları ile uyum içinde olmasıyla birlikte bana üç kitabı daha anımsattı: toplumun çalışma yönündeki dayatmalarını eleştirmesi yönünden Paul Lafargue’den Tembellik Hakkı’nı, Daisuke’nin varsıl bir aile kökeninden gelmesi-günlerini kendine dönük geçirmesi yönünden Gonçarov’dan Oblomov’u ve Daisuke’nin eylemsizliği yönünden de Melville’den Kâtip Bartleby’i. Ardından’ı farklı kılan, kitabı parlatan başka bir şey daha var: kitabın geçtiği dönemin Japonya’sını satır aralarında didik didik etmek! Batı özentiliğinden ekonominin kötüye gidişine, kurumlar arasındaki yozlaşmadan toplumun giderek bireyselliğe dönüşüne dair çok çarpıcı noktalar barındırıyor Ardından. . Soseki benim gözümde çok çalışkan, derli toplu ve açık bir yazar. Küçük Bey, Gönül, Ben Bir Kediyim ve dilimize çevrilen diğer eserlerini okurken de büyük bir haz almıştım. Bu eseri de beni şaşırtmadı. Kesinlikle tavsiye ederim! . Habibe Salğar’ın çevirisi ve önsözüyle ~ Kapakta ise Tsuçiya Koitsu’nun illüstrasyonu yer almakta (İthaki Japon Klasikleri serisiyle olduğu kadar kapaklarındaki seçimleri ile de göz dolduruyor!)ş
2023 37. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2023 22:15
İlk kez bir Japon Klasiği ile inceleme kaleme almış bulunmaktayım. Şimdiden sürçülisan edersem affola. Evet ilk kez ön yargılı yaklaştığım bir kitap türüne yani Japon edebiyatına bir göz atmak istedim. Ve çok içten bir şekilde söylemeliyim ki keşke daha önce tanışsaymışım. Fakat her güzel şeyin bir vakti var ki bu dönemde de bana okumak hasıl oldu. Gelelim kitabımızın "biçem ve üslubuna": Sizleri okurken hiçbir şekilde yormayacak bir eser öncelikle bunu belirteyim. Eser, kelime oyunlarından uzak, gereksiz sözcük diziliminden arındırılmış oldukça yalın ve duru bir anlatım havası benimsenerek kaleme alınmış. Bu yüzden okurken kendinizi kitaba olağanca gücünüzle odaklayabiliyorsunuz. Sürükleyiciliği sizi içine alıyor ve kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz.:) Ve gelelim konumuza. Daisuke adlı baş karakterimizin hayat hikayesinin anlatıldığı kitap kendisinin otuz yaşına gelmiş olmasına karşın halen baba evinde yaşamasına, bundan kaynaklı babasının da ekonomik destek vermekten sıkıldığı, bunun Daisuke üzerindeki etkisine yer veriyor. Daisuke'nin babası, oğlunun evden gitmesi ve kendi hayatını, kendi ayakları üzerinde durarak idame ettirebilmesi için çeşitli yollara başvurmak zorunda kalıyor. Ve bu durum Daisuke açısından sürekli olumsuz karşılanıyor. Baba oğlunun düzgün ve ailesine yaraşır bir kızla evlenmesini istiyor. Ne yazık ki Daisuke'nin gönlünde halen unutamadığı imkansız aşkı varken bunun gerçekleşmesi çok güçleşiyor. Ve gelelim bu gönüle giren kişinin kim olduğuna. Daisuke'nin üniversite yıllarında kendisi ile beraber toplam üç kişilik bir arkadaş grubu mevcut. En yakın dostları olan Hiraoka(erkek) ve Miçiyo(kız) hayatında değer verdiği belki de kayıtsız sevebildiği ender kişiler. Daisuke için iki dostu da çok kıymetli iken Miçiyo'nun yeri biraz daha farklı
İnceleme
ArdındanNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20211,392 okunma
Hayatın farkına varmayan insan kadar tehlikeli başka şey yoktur!!!
·312 syf.·
2024 72. kitabı
Natsume SosekiNatsume Soseki Japonya'nın en sevilen ve saygı duyulan yazarlarından biri olarak kabul edilir. "Ardından" onun en anlayışlı ve heyecan verici romanlarından biri olarak gösteriliyor. Kahraman Daisuke, kişisel amacı ve kimliğinin yanı sıra Meiji dönemi Japonya'sının değişen sosyal manzarasıyla da mücadele eden yirmili yaşlarında bir adamdır. Japonya Yirminci Yüzyıla girerken, eski gelenekler yerini batı ideallerine bırakır ve Daisuke, bu değişim döneminde kopukluk ve terkedilmişlik duygularını çözmeye çalışır. Babasının zenginliği sayesinde Daisuke, geleneksel Japon kültüründen ve büyüyen sanayileşmenin taleplerinden entelektüel olarak uzak dururken, kendi felsefelerini geliştirmek ve bunların anlamları üzerinde derinlemesine düşünmek için zamana sahip olma lüksüne sahip. Daha sonra üniversite arkadaşı ve hasta karısıyla yeniden bir araya gelen Daisuke'nin hayatı beklenmedik bir değişime uğrar. İlk başta Daisuke'nin metaneti onun zekasına göre hareket etmesine izin verir, ancak duyguları iç yaşamı üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmaya başladıkça entelektüel kalesi zayıf noktalarını göstermeye başlar. Daisuke artık, her zaman toplumsal zorunluluk ve kişisel özgürlüğün keskin sınırında işleyen bir kültürde seçimlerini tartmak zorundadır. Aşk üçgeninde ilerleyen kitapta son bölümleri soluksuz okudum, çoğu kişi bu sürekli tekrar eden durumlardan sıkılabilir fakat son bölümlerdeki toplum normları ve duygular üzerine vurgular efsaneydi kendi adıma, yine her bir duyguyu iliklerime kadar hissederken GönülGönül kitabıyla da bağlantı kurmadan okuyamadim tabiki de hemen duygular üzerine kıyaslamalar yaptım... Yine Soseki yi çok çok severek okudum fakat herkes ben kadar sever mi bilemedim...
Külliyat Okumalarım
2022 97. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 18:50
Bu aralar uygulamaya fazla giremediğim için inceleme biraz geç geldi. Japon edebiyatı ile yeni yeni tanışıyorum ve sevmeye başladım. Eseri severek keyifle okudum özellikle çeviri gayet güzel diyebilirim. Eseri okumadan önce çok güzel bir açıklama var. Japanya 300 yıl gibi uzun bir süre kapalı bir toplum olarak yasamış ve daha sonra batıya açılmıştır. Bu zaman zarfında ülkeye her türlü eserin giriş ve çıkışı yasak olduğu için Japon halkının dünya edebiyatı ile tanışması çok geç olmuştur. Sadece edebi alanda değil sosyal yaşam içinde bu geçerlidir. Eserde kahramanımız zengin bir ailenin sorumsuz bir evladıdır, çalışmamakta ve evlilik konusunda hiç bir şey yapmamaktadır. Ülke hızla batılılaşmakta ve toplum yapısı değişmektedir. Ülke borç içindedir. Giyim tarzı, konuşma dili değişmekte ve kahramanımız bu yüzden borçlu bir ülkede çalışmanın ve aile yapısının değişmesi yüzünden çalışma ve evliliğe karşıdır. Fakat gelenekçi bir ailesi vardır ve özellikle evlilik konusunda baskı ve ısrarları vardır. Bu sırada eski ve çok sevdiği bir arkadaşının şehre geri dönmesi ve eşi ile tekrar yakın olması ile başlayan olaylar farklı gelişir. Çünkü eski arkadaşının eşini eskiden sevmektedir ve şimdi onun hasta olması ikiliyi birbirine yaklaştırır ve ailesini karşısına almasına sebep olur. Severek okudum.
2023 17. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 01:36
Bir kez daha anladım ki bir hikayeyi anlamlı kılan sonuna dair beklentilerinizin karşılanması değil,hikaye sürüp giderken her şeyin tam hayatın içindeymiş gibi ilerlemesi.Sonu da tıpkı hayat gibiydi.Ne fazla ne eksik.Hikayenin ilerleyişi çok yavaş olsa da ben çok sevdim.Hikayenin öznesini anlamaya çalıştım. Hem anladım hem çatıştım kendi içimde.Gerçek hayatta da böyledir.Japonya, bize çok uzak bir ülke olsa da birey-toplum arasındaki çatışma, tüm Doğu toplumlarıyla ortak bir temayı taşıyor.Modernitenin getirdiği tüm toplumsal değerlerle,aidiyet bağının olduğu toplumun değerlerinin arasında sıkışmış bireyin baş dönmeleri,sancıları,buhranları, sessiz başkaldırışları..
2025 34. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2025 00:30
Toplum normlarına göre yasak olan bir aşk çerçevesinde bireyin toplumla olan o daimi çatışmasını iyi işleyen bir kitap. Baba-oğul arasındaki gelenekçilik ve yenilikçilik ikilemi üzerinden bu çatışma ön planda tutulmuş. Kitap bittiğinde toplumun bireye vurduğu o sıkı dizginlerin acısını ister istemez hissediyorsunuz. Ancak konu ve üslubuna göre gereksiz uzun bir kitap olduğunu düşünüyorum. Zira kitabın ortalarında bir aşk ilişkisinin alacağı yol çok monoton bir biçimde, tekrara düşerek aktarılıyor. Bu monotonluk en azından etkili bir duygu aktarımıyla ya da hoş betimlemelerle dengelenebilirdi ama dengelenmemişti. Kötü olmasa da bence yetersiz bir romandı.
Japon Edebiyatı
Japon Klasikleri-4
2022 22. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2022 14:27
Natsume Soseki'nin Ardından'ını okurken Japon Klasikleri dizisinden yeni bir kitap haberi geldi. Dizinin beşinci kitabı Hagakure: Saklı Yapraklar- Tsunetomo Yamamoto olarak duyuruldu. Natsume Soseki hakkında dizinin diğer yazarlarına karşın daha çok bilgi sahibiyiz kendi ülkemizde. Çünkü bilinen kitaplarının hatırı sayılır oranlarda okunduğunu görüyoruz. Osamu Dazai'yi de biliyoruz aslında ama karamsar mizahı yüzünden birçok okur tarafından tercih edilmeyebiliyor. Dazai kalemini ben daha çok seviyorum tabi ki. Böyle giderse Japon yazarlarını ve yaşadıkları kültürlerine dair daha çok şey öğreneceğim galiba :) Natsume Soseki (D. 9 Şubat 1867-Ö. 9 Aralık 1916) Japon-Rus Savaşı sonrası Japonya'da, çağdaş roman türünün en önemli yazarı olarak kabul ediliyormuş. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek özgün bir üslup kurmayı da başarmış. Çünkü bir İngiliz edebiyatı uzmanı Soseki. On beş yaşından itibaren yazar olmayı kafasına koymuş fakat ailesinin ısrarları neticesinde Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'ne mimarlık okumak için kayıt olmuş. Bu süreçte hayallerinden tamamıyla vazgeçemeyerek İngiliz edebiyatı üzerine çalışmaya başlamış. Ve 1905 yılında Ben Bir Kediyim adlı romanıyla ilgileri üzerine çekmeyi başarmış. Sonrasında da yazdığı öyküler ve romanlarıyla ilgi görmeye devam etmiş. Yarattığı özgün üslup sayesinde kendisinden sonra gelen birçok yazarı da etkilemiş Soseki. Özellikle Yasunari Kavabata, Yukio Mişima ve Kenzaburo Oe gibi Japon yazarlar Soseki'den oldukça etkilenenler arasındalar. Japon edebiyatıyla ilgili bu diziden daha önce üç kitap ve başka yayınlardan da birkaç eser okumama rağmen her kitap da farklı bir dünyaya açılıyor gibiyim. Bu nedenle o yabancılığımın farkında olarak beklentimi en aza indirgeyerek okumaya
2023 30. kitabı
Okunma: 29 Mart 2023 10:18
Puanım 3/5 (%64/100) Bir yandan bu kitaptan kurtulduğum için seviniyorum ama bir yandan da okuma sürecimi etkilediği için üzülüyorum. Bu kitap 1 yıldan fazladır kitaplığımda duruyor ve aralara bir şeyler girdikçe ertelendi de ertelendi. Hatta 1 kere alıp 10-20 sayfa okuyup bırakmak zorunda bile kaldım. Kitaplık düzenlemesi yaparken gözüme çarpıp duruyordu artık bitmesi lazım diye düşündüm. Kitap genel olarak hoşuma gitse de bir türlü kurtulamamış olmam büyük ihtimal düşüncelerimi de etkiledi. Başka zaman okusaydım belki daha çok beğenebilirdim, bilmiyorum. Kitap Natsume'den okuduğum (biliyorum Natsume soyadı) ilk kitaptı. İsmini çok duyduğum ve Japon yazarlar başta olmak üzere birçok kişiyi etkileyen birisi. O yüzden yeteneğini ve etkisini göz ardı edemeyiz. Ardından Daisuke adında oldukça eğitimli, meraklı ama bir o kadar da hayattan zevk almayan birisinin hikayesini anlatıyor. Birisinin hayatını okuyoruz aslında. Bu monoton hayatı bozan şey de aşk. Daisuke'nin yasak aşkı, batı eleştirisi, dönemi Japonya'sı gibi birçok şeyden bahsediyor kitap. Beğendim desem de yavaş ilerlediğini düşünüyorum. Bir de ne bekliyordum bilmiyorum ama bir anda aşk hikayesine dönmesi de garipti, en azından bir süre. Dili güzel ama bazı yerlerde ağır. Gereğinden fazla uzun geldi bir de bana. Güzel bir kitap ama Japon edebiyatına giriş için iyi gibi bir şey diyemeyeceğim. İthaki Japon Klasikleri'ni topluyorsanız okuyun.
2025 5. kitabı
Okunma: 23 Mart 2025 23:55
Osamu Dazai' den sonra Japon Edebiyatına bir süre ara vermiştim. Ancak bu kitabı okuduktan sonra Osamu Dazai'den sonra bu yazarı çok daha iyi buldum akıcı ve kendine has bir tarzı vardı. Kitabın arkasından karakter için ''Oblomovvari'' ifadesi kullanılsa da ben bu ifadeyi doğru bulmuyorum karakterin Oblomov ile yakından yada uzaktan bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Sadece çalışmadığı için toplum tarafından kötü davranılan evlenmediği için sıkıştırılan ama bunlara rağmen kendi bakış açısına ve fikirlerine sahip bir karakter kendisi.
2026 23. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 09:34
Bu kitabı okurken sakin bir akış vardı, dili anlaşılır ve yer yer hoş ayrıntılar barındırıyordu. Çok büyük bir etki yaratmadı ama ortalamanın biraz üstünde bir beğeniyle okuduğum nadir Japon klasiklerinden biri oldu(sadece dazai okudum şuan). Özellikle bazı bölümlerindeki dinginlik ve karakterlerin iç dünyasına yapılan küçük dokunuşlar hoşuma gitti.

Natsume SosekiYazar · 11 kitap
Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırlı çevirileri dışında tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Çağdaş Romanına damgasını vurmuş en önemli yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup kurmayı başardı. Kendisinden sonra gelen Akutagawa Ryunosuke gibi önemli yazarları büyük ölçüde etkiledi. II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe gibi uluslararası çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir. Türkçeye Küçük Bey adıyla çevrilmiş olan, önemli eserlerinden Bocchan'da çocukluğunda, yaramaz ve başına buyruk olan bir matematik hocasının taşra kasabasına matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya'nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.