Azametin Bedeli: Númenor’un Düşüşüne Giden Yol
2025 13. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 22:42
İncelemeye başlamadan şunu söyleyeyim: “tarafsız” kalmam çok zor. Yüzüklerin Efendisi’ne gömülerek büyümüş biri olarak, İthaki’nin bastığı Númenor’un Düşüşü elime geçtiği anda kendimi yine Orta-dünya takvimine göre yaşamaya başlamış buldum. Uzun bir aradan sonra Tolkien okumak… evet, yeniden nefes almak gibi. Ve bu kitap tam da o havayı veriyor: İkinci Çağ’ı tek bir roman gibi değil, Tolkien’in farklı dönemlerde yazdığı metinleri bir araya getiren, kronolojiye oturtulmuş, resimli bir “büyük panorama” gibi okuyoruz. Brian Sibley’nin editörlüğünde, Yüzüklerin Efendisi Ekleri’ndeki “Yılların Öyküsü” omurgası üzerine dizilmiş metinler; Alan Lee’nin yeni ve seçme illüstrasyonlarıyla nefes alıyor. Bu çerçeve ve illüstrasyon bilgileri kitap projesinin kalbini anlatıyor zaten. İthaki edisyonunun somut halleriyle başlayayım: Türkçe baskı Haziran 2023’te yayımlandı; çeviri Kemal Baran Özbek’e ait; 418 sayfa; ISBN 9786052651889. Bu bilgiler “kütüphane fişi” gibi görünebilir ama bence bu kitapta çok anlamlı; çünkü hem sayfa düzeni hem de görsel/ek metin dengesi, okuru “ansiklopedik” bir zeminden ziyade anlatının içine çekiyor. Peki içeride ne var? Númenor’un kuruluşundan yükselişine, Valar’ın armağan ettiği uzun ömrün nasıl bir ulusal gurura ve kırılmaya dönüştüğüne; Sauron’un bu kırılganlığı nasıl manipüle ettiğine ve nihayet o büyük çöküşe kadar akan bir hat var. Fakat Sibley bunu düz bir hikâye gibi yazmıyor; Silmarillion, Bitmemiş Öyküler, The Lost Road and Other Writings, The Peoples of Middle-earth ve LOTR Ekleri’nden parçaları kronolojik bir zincire oturtuyor. Yani okur, bir “tarih yıllığı” içinde gezerken birden Aldarion ve Erendis’in evlilik çatlağının Númenor siyasetindeki fay hatlarını nasıl tetiklediğini görüyor; sonra yüzüklerin dövülüşü, Eregion’un düşüşü, Sauron’la yapılan “yanlış barış” ve İkinci Çağ’ı mühürleyen Son İttifak’a kadar çizgi netleşiyor. Yıllık-omurgası ve kaynakların bir araya getirilişi, editöryel yaklaşımın özeti. “Tolkien sesi” korunuyor mu? Benim için en kritik soruydu. Çünkü bu tür derlemelerde iki tehlike vardır: (1) parçalı metinlerin “yapıştırma” hissi vermesi; (2) çeviride üslubun parçalanması. Sibley’nin yöntemi bazen akademik okur için “metin-eleştiri” beklentisini az buldurabilir; hatta kimi akademik yorumlar, “kes-yapıştır kronoloji” eleştirisi de yapıyor. Ama bir hayran olarak söyleyeyim: anlatı akışı, okur deneyimi tarafında çok iyi çalışıyor. Türkçe baskıda üslup bütünlüğü de güçlü; Özbek’in çevirisi, hem Tolkien’in kutsal saydığım kadim tınısını hem de modern Türkçenin akıcılığını dengeliyor. Alan Lee demişken… Benim için bu kitapta okuma hızını bilinçli olarak düşüren asıl unsur illüstrasyonlar oldu. Renkli levhalar ve çizimler, sadece “güzel resim” değil; metnin duygusunu taşıyan ikinci bir anlatı kanalı. Númenor kıyılarının ışığı, krallar yolunun gölgesi, denizci kralların gururlu silueti… Hepsi, okuduğunuz pasajın zihninizde teatral bir sahneye dönüşmesini sağlıyor. HarperCollins’in özgün projelendirmesinde de vurgulanan bu görsel omurga Türkçe baskıda olduğu gibi yerini bulmuş. Editör notları ve önsözler? İşte beni “10/10” demeye götüren ikinci büyük unsur. Sibley metinlerin arasına, “nereden geliyor, nereye bağlanıyor”u netleştiren kısa açıklamalar koyuyor. Bu notlar akademik bir aparat kadar derin değil belki ama haritalandırma görevi görüyor: “Bu parçayı şimdi okudun; bunun Tolkien külliyatında şu metinle, İkinci Çağ kronolojisinde de şu kırılmayla ilgisi var.” Böylece Akallabêth’in gölgesi, Aldarion ve Erendis’in dramıyla, Eregion’un düşüşüyle, Son İttifak’ın acı finaliyle aynı nefeste dolaşıyor. İthaki baskısının fiziksel/teknik yanı da övgüyü hak ediyor: font seçimi, satır aralığı ve sayfa düzeni, hem Lee’nin çizimlerine nefes alanı bırakıyor hem de yoğun pasajlarda göz yormuyor. 13,5×21 ölçüsü ve 418 sayfalık hacim, “koltukta uzun okuma” ile “masada not alarak ilerleme” arasında iyi bir ara çözüm. Ülkemizdeki okur için “taşınabilir destan” eşiğini yakalıyor. Çeviri üzerine iki söz daha: Tolkien’in özellikle yer adları, gemici terimleri, soy dizileri ve unvanlarda yarattığı mikro-ritim, Türkçede çoğu zaman ya fazla Osmanlıca ya da fazla sadeleştirilmiş bir havaya kaçabiliyor. Burada tercih, anlamı bozmadan ağırlığı korumak yönünde. Kişisel notum: Aldarion ve Erendis gibi duygusal gerilimi yüksek metinlerde diyalog akışının Türkçede pürüzsüz kalması sevindirici. “Rings of Power” çağında bir İkinci Çağ derlemesi ne ifade ediyor? Projenin İngilizce baskısının 2022’de, diziyle aynı dönemde lanse edilmesi tesadüf değil. Fakat kitap, diziye malzeme yetiştiren bir “rehber” olmaktan çok daha fazlası; Tolkien’in İkinci Çağ parçalarını, metnin kendi iç mantığına sadık kalarak bir zaman çizgisine oturtuyor. Dizi tartışmalarından bağımsız olarak, Orta-dünya’nın “kayıp çağını” doğrudan Tolkien’den okumanın yolu bu. Fakat bu vesile ile söylemek isterim ki; dizinin gerçekten Tolkien mirasına ihanet ettiği kanaatindeyim. Eksik taraf var mı? Bilimsel ayıklama/karşılaştırma isteyen çok sıkı Tolkienologlar için, Sibley’nin “metin tarihçesi”ni Christopher Tolkien’in yaptığı kadar derin kazmadığını söylemek gerek; bazı akademik eleştiriler de tam buradan geliyor. Fakat bir okur olarak ben bu kitabı “Tolkien’in İkinci Çağ’ını tek solukta ve görkemli bir görsellikle deneyimleyebilme” ritüeli için çok değerli buluyorum. Son söz: İthaki’nin Númenor’un Düşüşü baskısı benim için kesinlikle “10/10”. Çevirisi akıcı ve tutarlı; editör notları okuru kronolojide tutuyor; Alan Lee’nin resimleri sahne sahne eşlik ediyor; fiziksel kalite okuma deneyimini taşıyor. Ve belki de en güzeli: Númenor’un hüznü, o ihtişamlı adanın göğe bakışı, gururun kıyıya vurup geri çekilişi, sayfalar arasında o kadar canlı ki, kitabı kapattığınızda bile denizin uğultusu kulağınızdan gitmiyor. Oguzhan Duman Numenor’un Düşüşü J. R. R. Tolkien
Fantastik
Numenor’un DüşüşüJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 2023424 okunma
Oguzhan Duman
Bu vesile ile bir not düşeyim buraya. Tolkien kitaplarının okunma sırası sıça sorulan sorular arasında. Aslında bu hem kronolojik hem de en zevk alınacak şekilde nasıl yapılır olarak bakmak lazım. "Olay Kronolojisine (Orta-dünya Zaman Çizgisine) Göre Okuma Sırası" olsun isteyenler: 1. Silmarillion 2. Beren ve Lúthien 3. Gondolin’in Düşüşü 4. Húrin’in Çocukları 5. Numenor’un Düşüşü (The Fall of Númenor) 6. Bitmemiş Öyküler (Unfinished Tales) 7. Hobbit 8. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi 9. Hurin’in Çocukları – Ek Metinler 10. Orta-dünya Atlası / Tolkien’in Mektupları (The Letters of J.R.R. Tolkien) Yok Ben "Yazılış (Edebi ve Gerçek Dünya) Sırasına Göre Okuma"yapmak istiyorum diyorsan: 1. Hobbit (1937) 2. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi (1954–1955) 3. Silmarillion (ölümünden sonra oğlu Christopher Tolkien tarafından yayımlandı, 1977) 4. Bitmemiş Öyküler (1980) 5. Húrin’in Çocukları (2007) 6. Beren ve Lúthien (2017) 7. Gondolin’in Düşüşü (2018) 8. Numenor’un Düşüşü (2022, Türkçede 2023) "Tolkien Evrenini Tüm Bağlamıyla Kurmak İçin Zevkli Okuma Sırası" istiyorum diyorsan da; (Benim favori sıram kesinlikle bu) 1. Hobbit 2. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi 3. Silmarillion 4. Húrin’in Çocukları 5. Beren ve Lúthien 6. Gondolin’in Düşüşü 7. Numenor’un Düşüşü 8. Bitmemiş Öyküler 9. Tolkien’in Mektupları (isteğe bağlı) 10. Orta-dünya Atlası