Bir Liderin Son Yılları
2025 64. kitabı
1. İlk Belirtiler: Kaşıntı ve Burun Kanamaları Hastalık, ilk somut ve acımasız yüzünü 1937 yılının başlarında, Atatürk'ün günlük yaşamını cehenneme çeviren belirtilerle göstermeye başladı. Bu işaretler, hem onu fiziksel olarak yıpratıyor hem de yakın çevresinde giderek büyüyen bir endişe halkası yaratıyordu. 1.1. Geçmeyen Kaşıntılar ve Çözüm Arayışları 1937'nin başlarında ortaya çıkan kaşıntılar, basit bir rahatsızlığın ötesinde, geceyi gündüze katan bir çileye dönüşmüştü. Bu, Atatürk'e huzur vermeyen, dinmeyen bir azaptı. Ankara Numune Hastanesi'nin saygın hekimi Prof. Dr. Alfred Marchionini tarafından özel olarak hazırlanan merhemler ve solüsyonlar, bu inatçı düşman karşısında çaresiz kaldı. Tedaviler geçici bir rahatlama sağlasa da kalıcı bir çözüm sunamıyor, bu da sorunun kaynağının çok daha derinlerde yattığını acı bir şekilde ortaya koyuyordu. 1.2. Durdurulamayan Burun Kanamaları Kaşıntıların getirdiği fiziki ve ruhi yorgunluğu, çok daha endişe verici bir belirti takip etti: sıklaşan ve durdurulamayan burun kanamaları. Bu kanamalar, içeriden gelen bir ihanetin somut habercisiydi. Sağlık Müsteşarı Dr. Asım Arar, bu durumu gözlemlediğinde tıbbi bilgisi ona acı gerçeği fısıldıyordu: bu tür kontrolsüz kanamalar, "karaciğer kifayetsizliği" ve özellikle de "atrofik siroz" gibi ölümcül hastalıkların en belirgin işaretlerindendi. KBB uzmanı Dr. Ziya Yaltırım'ın tampon tedavileri, Prof. Max Mayer'in muayeneleri gibi uzman müdahaleleri de sonuçsuz kaldı. Tüm bu çabalara rağmen kanamalar azalmak yerine daha da arttı. Artık göz ardı edilemeyecek bu tehlike çanları, Atatürk'ün ruhunda derin bir yara açacak trajik bir olayla birleşerek hastalığın seyrini acımasızca hızlandıracaktı. * 1936 sonları: Şiddetli ve geçmeyen kaşıntılar ve sık sık tekrarlayan burun kanamaları. * 1937 başları: Genel bir halsizlik ve yorgunluk hali. * 1937 yazı: Sol elinin üzerinde beliren üç kırmızı benek şeklinde leke. 2. Yıkıcı Bir Kayıp: Nuri Conker'in Vefatı Atatürk'ün bedeni içeriden gelen bir düşmanla savaşırken, ruhunu derinden sarsan ve hastalığının seyrini geri dönülmez bir şekilde değiştiren bir darbe aldı: Selanik'ten cepheye, çocukluktan devlet yönetimine kadar en yakını, "Kemal" diye hitap etme cüretine sahip tek dostu Nuri Conker'in ani ölümü. 2.1. Bir Dostluğun Sonu Atatürk ile Nuri Conker'in dostluğu, Selanik'in sokaklarında başlayıp Trablusgarp çöllerinde ve Conkbayırı'nın kanlı siperlerinde omuz omuza pekişmişti. Ocak 1937'de, bu can yoldaşının kalp krizi sonucu vefat ettiği haberi Dolmabahçe Sarayı'na ulaştığında, Atatürk adeta beyninden vurulmuşa döndü. Yakınlarının tanıklığıyla, kelimenin tam anlamıyla "çöktü". 2.2. Acının Bedene Yansıması Conker'in ölümü, Atatürk'ü tarif edilemez bir yasa boğdu. Dolmabahçe Sarayı'nın duvarları üzerine yıkılmış gibiydi. Tam beş gün boyunca odasına kapandı, kimseyle tek kelime konuşmadı. Bu derin keder, zaten zayıf düşmüş olan bedenindeki hastalığı adeta "tetikledi". O günlerde Cenevre'de bulunan manevi kızı Afet İnan'a yazdığı mektup, ruhundaki fırtınanın bir kanıtıydı: "Hatay üzüntüsüne, Conker'in ölümü acısı karıştı, bu acının açtığı yaranın derinliğini tahmin edersin . . ." 2.3. Sentez ve Değerlendirme Nuri Conker'in vefatı, Atatürk için sadece bir arkadaş kaybı değildi; aynı zamanda hastalığıyla mücadelesinde kritik bir dönüm noktası oldu. Yaşadığı derin üzüntü, onu psikolojik olarak silahsızlandırdı ve bedensel direncini tamamen kırdı. Bu trajik olayın ardından halsizliği dayanılmaz bir hal aldı, geçmeyen kaşıntıları ve durdurulamayan burun kanamaları daha da şiddetlendi. Ruhunda açılan bu yara, bedenini zaten içten içe kemiren hastalığın ilerleyişini acımasızca hızlandırdı ve rahatsızlığın ciddiyetinin artık saklanamayacak bir noktaya gelmesine neden oldu. Bu durum, Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen doktorlarını bir araya getiren yoğun bir teşhis ve tedavi sürecini başlattı. 3. Teşhise Giden Yol: Doktorlar ve Tedaviler Nuri Conker'in vefatının ardından Atatürk'ün fiziksel çöküşü hızlandı. Belirtilerin şiddeti, artık kesin bir teşhis konulmasını ve kararlı bir tedavi sürecinin başlatılmasını kaçınılmaz kılıyordu. Bu süreç, hem yerli hem de yabancı birçok uzman hekimi bir araya getirecek, ancak beraberinde büyük tartışmaları ve şüpheleri de getirecekti. 3.1. İlk Ciddi Tanı: Yalova Kaplıcası Hastalığın adının ilk kez net bir şekilde konulduğu an, Ocak 1938'de Yalova Kaplıcası'nda yaşandı. Kaşıntılarından bitap düşen Atatürk, Kaplıca Müdürü Prof. Dr. Nihat Reşat Belger'i yanına çağırarak adeta bir yakarışta bulundu: "Kaşıntılarıma çare bulunuz doktor!" Bu çağrı üzerine Prof. Belger, Atatürk'ü dikkatle muayene etti. Elle yaptığı kontrolde karaciğerinin üç parmak büyüdüğünü fark etti ve teşhisini tereddütsüz bir cesaretle açıkladı: — Efendim bu kaşıntının nedeni karaciğerinizden kaynaklanmaktadır. Buna sebep olan yemek ama özellikle alkoldür. Atatürk, bu net teşhis karşısında şaşırmıştı. — Buna emin misiniz? Prof. Belger'in yanıtı kesindi: — Efendim, kanaatim odur ki bu teşhisimin isabetinde şüphenin gölgesi bile yoktur. Bu diyalog, hastalığın ilk kez "karaciğer rahatsızlığı" olarak tanımlandığı kritik bir andı. Trajik olan ise Atatürk'ün sürekli hekimi Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp'in kendisini altı ay önce yine Yalova'da muayene etmiş, ancak bu durumu fark edememiş olmasıydı. Prof. İrdelp, Belger'in teşhisini ancak olaydan sonra doğrulayacaktı. Prof. İrdelp'in, teşhis konulana kadar neden basit bir kan tahlili dahi yapılmadığı sorusuna verdiği şu yanıt, durumu özetler niteliktedir: "Atatürk'ten kan almaya çekindik..." Bu ifade, tıbbi gerekliliklerin yerine getirilmesinde bir çekince ve ihmal yaşandığına dair güçlü bir kanıt olarak sunulmaktadır. Atatürk ise, hastalığının ciddiyetini öğrendikten sonra dahi metanetini korumuş, teşhisin konulduğu akşam bir konsere giderek moralini yüksek tutma çabası göstermiştir. 3.2. Konsültasyonlar ve Yabancı Uzmanlar Teşhisin ciddileşmesiyle birlikte, Türkiye'ye davet edilen yabancı uzmanların tedavi sürecine dahil olması, beraberinde karanlık şüpheler de getirdi. Özellikle bu doktorlardan biri, sadece bir hekim değil, aynı zamanda Avrupa'yı kana bulamaya hazırlanan bir ideolojinin sadık bir hizmetkarıydı. Bu isimlerin Atatürk'ün başucunda yer alması, tedavi sürecini basit bir tıbbi müdahalenin çok ötesine taşıyordu. Özellikle Viyanalı Prof. Dr. Hans Eppinger, ürkütücü bir geçmişe sahipti. Adolf Hitler'e resmi bağlılık yemini etmiş bir Nazi olan Eppinger, Hitler'e karşı çıkan diğer Avrupalı liderlerin şüpheli ölümleriyle de anılıyordu. Nitekim Romanya Kraliçesi Marie, Eppinger tarafından siroz teşhisi konulduktan sadece 13 gün sonra hayatını kaybetmişti. Eppinger'in önerdiği cıva bazlı "Salyrgan" ilacının enjeksiyonu, kendi ifadesiyle "tecrübe mahiyetinde" yani bir "deney" olarak uygulanacaktı. Daha da tüyler ürpertici olan ise, bu ilacı üreten firmanın, toplama kamplarında milyonlarca insanın ölümüne neden olan Zyklon B gazını da üreten Alman kimya devi IG Farben olmasıydı. Prof. Noel Fissenger Fransız / Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi "Hepatite Sclero congestive ethylique" (Alkole bağlı sert ve kanlı karaciğer iltihabı) "Siz, büyük savaşlar kazanan büyük bir komutan olabilirsiniz. Ama şimdi sizin komutanınız benim." diyerek 3 ay mutlak dinlenme, perhiz ve tatlı yemesi gerektiğini söyledi. Prof. Erich Frank Alman / İç Hastalıkları Uzmanı "Presiroz siroz" (Siroz öncesi evre) Safra söktürücü bir ilaç verdi ancak Atatürk bu ilaçtan memnun kalmadı. Bolca tatlı yenmesini tavsiye etti. Prof. Hans Eppinger Avusturyalı / İç Hastalıkları ve Karaciğer Uzmanı Vena porta trombozu olasılığı ile siroz Çiğ meyve kürü, bol karpuz ve kavun önerdi. Karnındaki sıvının boşaltılması için cıva içeren "Salyrgan" ilacının "tecrübe mahiyetinde" enjekte edilmesini istedi. Eppinger, Atatürk'ü muayene ederken diğer doktorlarla konsültasyon yapmamış ve kaba tavırlarıyla Atatürk'ün tepkisini çekmiştir. Atatürk, muayene sonrası kendisi için "Ne kaba bir adam, kendisinden hiç hoşlaşmadım!" demiştir. Daha da vahimi, kaynak metinde yer alan iddiaya göre, Salyrgan'ın yan etkilerini azaltmak ve etkinliğini artırmak için içine konulması gereken "amonyum klorür" maddesi, enjeksiyon sırasında ilaca eklenmemiştir. Bu durum, cıvanın vücutta toksik etkisini artırarak Atatürk'ün karaciğerine ve genel sağlık durumuna geri dönülmez zararlar verdiği şüphesini güçlendirmektedir. Tedavi sürecindeki bu karmaşa ve şüpheli müdahaleler, Atatürk'ün son günlerine ve vefatına giden yolu belirgin bir şekilde hızlandırmıştır. Farklı doktorların farklı yaklaşımları ve bazılarının karanlık geçmişleri, Atatürk'ün zorlu tedavi sürecinin ne kadar karmaşık ve şüphelerle dolu olduğunu gözler önüne sererken, O, bir yandan kendi bedeniyle savaşırken diğer yandan da ülkesinin kaderiyle ilgili son görevlerini yerine getirmeye devam ediyordu. Doktorların farklı teşhis ve tedavi önerileri, Atatürk'ün kafasını karıştırmış ve hastalığının ilerlemesinden onları sorumlu tutmasına neden olmuştur. Bu durumu, Cenevre'de bulunan manevi kızı Afet İnan'a yazdığı mektupta şu sözlerle ifade etmiştir: "...Bence doktorların yanlış görüş ve hükümleri sebebiyle hastalık durmamış, ilerlemiştir." 4.0 Siyasi ve Sosyal Arka Plan: Komplo Teorilerinin Zeminini Hazırlayan Olaylar (1932-1937) Atatürk'ün hastalığının ilerlediği 1932-1937 arası dönem, komplo teorilerinin temelini oluşturan olayların yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Bu yıllar, Atatürk'ün ölümüyle ilişkilendirilecek olan Mason locaları, Nazi Almanyası ve Siyonist hareketler gibi iç ve dış aktörlerin hem Türkiye'de hem de uluslararası sahnede faaliyetlerini artırdığı kritik bir evreye işaret eder. Bu dönemin siyasi ve sosyal dinamiklerini anlamak, vefat sürecine dair ortaya atılan iddiaların ve şüphelerin hangi zeminde yeşerdiğini kavramak açısından stratejik bir önem taşımaktadır. 4.1 Mason Localarının Kapatılması ve Yankıları Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'de faaliyet gösteren Mason locaları, Prof. Mim Kemal Öke (Atatürk'ün doktorlarından biri) ve Eczacı Mustafa Hakkı Nalçacı gibi önemli figürlerin liderliğinde etkili bir konumdaydı. Ancak Atatürk'ün ve bazı devlet adamlarının bu örgütlenmeye karşı mesafeli bir duruşu vardı. Bu tutumun en somut örneklerinden biri, dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un Masonluk aleyhindeki sert tavrı ve bu gerilimin bir sonucu olarak İzmir'deki Zuhal Locası'na yapılan silahlı saldırı olayıdır. Bozkurt, mahkemede Masonluğu "milli ve vatani menfaatlere muhalif" bulduğunu açıkça ifade etmiştir. Bu gerilimler, 1935 yılında Atatürk'ün talimatıyla Türkiye'deki tüm Mason derneklerinin kapatılmasıyla sonuçlandı. Bu karar, uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Kaynak metne göre, Siyonist Farmason Abraham Benaroya, Moskova'da katıldığı bir toplantıda bu kararı öğrendiğinde şu tehditkar ifadeleri kullanmıştır: "O sarı lider ortadan suret-i katiyetle kaldırılacaktır! Mefkuremize imha edici darbe vuranların akıbeti, feci şartlar altında ölümdür!" Bu tehdit, Atatürk'ün vefatına ilişkin komplo teorilerinde Mason localarının neden merkezi bir rol oynadığını açıkça ortaya koymaktadır. 4.2 Avrupa'da Yükselen Tehditler ve Şüpheli Lider Ölümleri 1933'te Adolf Hitler'in Almanya'da iktidara gelmesi, Avrupa'da dengeleri altüst eden ve yayılmacı politikalarıyla kıtayı savaşa sürükleyen bir süreci başlattı. Bu dönemde, Hitler'in hedeflerine engel teşkil eden bazı Avrupalı liderlerin şüpheli ölümleri dikkat çekicidir. Kaynak metindeki kronolojiye göre: * Avusturya Lideri Engelbert Dolfuss (Temmuz 1934): Hitler'in baskılarına direnen Dolfuss, makamında Nazi askerleri tarafından katledildi. * Yugoslavya Kralı I. Aleksander (Ekim 1934): Atatürk'ün hayranı olan ve Balkanlar'da barış yanlısı bir politika izleyen Kral Aleksander, Marsilya'da bir suikast sonucu öldürüldü. * Polonya Lideri Jozef Pilsudski (Mayıs 1935): Hitler'in Sovyetler Birliği'ne karşı oluşturmak istediği cepheye direnen Pilsudski, ani bir hastalık sonucu gizemli bir şekilde vefat etti. Bu ölümler arasında Polonya Lideri Pilsudski'nin durumu, ilerleyen yıllarda Atatürk'ün tedavi sürecinde ortaya çıkacak şaibeli isimlerle olan bağlantısı nedeniyle özel bir önem taşır. Pilsudski, gizemli bir şekilde rahatsızlandıktan sonra Viyana'dan gelen Prof. Karel Wenckebach tarafından tedavi edilmiş ve kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiştir. Prof. Wenckebach, ilerleyen yıllarda Atatürk'ün tedavisinde kilit ve tartışmalı bir rol oynayacak olan Prof. Hans Eppinger’in Viyana Tıp Kliniği’ndeki hocası ve akıl danıştığı isimdi. Bu bağlantı, Avrupa'daki şüpheli lider ölümleri etrafında belirli bir hekim ağının varlığına dair ciddi şüpheler uyandırmıştır. 4.3 Siyonist Hareket ve Finansal Girişimler Bu dönemde Dünya Siyonist Örgütü, Türkiye ile yakın ilişkiler kurma çabası içindeydi. Bu çabaların merkezinde, Siyonist lider Haim Weizmann, Rothschild ailesi ve Atatürk'ün dişçisi Sami Günzberg gibi isimler yer alıyordu. Weizmann ve Günzberg, Nazi zulmünden kaçan Yahudi bilim insanlarının ve sanayicilerin Türkiye'ye yerleşerek ülkenin sanayi ve finansal yeniden yapılanmasına katkı sağlamalarını hedefleyen planlar geliştirdi. Bu çerçevede, dünyaca ünlü fizikçi Prof. Albert Einstein, Başbakan İsmet İnönü'ye bir mektup yazarak Almanya'dan kaçan Yahudi hekim ve eczacıların Türkiye'ye kabul edilmesini talep etti. Ancak bu talep, o dönemde hükümet tarafından tam olarak karşılanmadı. Bu girişimler, dönemin karmaşık uluslararası ilişkiler ağını ve Türkiye üzerindeki farklı odakların finansal ve siyasi hedeflerini gözler önüne sermektedir. Bu siyasi ve sosyal gerilimlerin, Atatürk'ün sağlığının bozulmaya başladığı bir döneme denk gelmesi, ilerleyen yıllarda ortaya atılacak komplo teorileri için verimli bir zemin hazırlamıştır. 5.0 Yurt Dışından İstenen İlaçlar ve Aşılar Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, tedavi için yurt dışından, özellikle Fransa'dan, çeşitli ilaçlar ve aşılar talep edilmiştir. Bu talepler arasında şunlar bulunmaktadır: * Vaccin Enterococcique (Enterokok aşısı): Vücutta bir bakteri veya iltihap olduğunu düşündüren bu aşı talebi, hastalığın tam niteliği hakkında soru işaretleri yaratmıştır. * Diüretik İlaçlar (Chophytol, Elisor Boldo Verne): Vücuttaki ödemi atmak için kullanılan bu enginar özlü idrar söktürücülerin, siroz hastalarında dikkatli kullanılması gerektiği ve potansiyel riskler taşıdığı kaynak metinde belirtilmiştir. * Fransız Maden Suları (Vichy): Türkiye'de Kızılay gibi önemli maden suyu kaynakları varken, neden Fransa'dan maden suyu getirtildiği anlaşılamamıştır. 6.0 Son Evre: Hızlanan Çöküş, Vefat ve Sonrası (Ağustos - Kasım 1938) Atatürk'ün son ayları, sağlığının hızla kötüleştiği, tıbbi müdahalelerin yoğunlaştığı ve hastalığın geri dönülmez bir evreye girdiği dönemi kapsamaktadır. Bu son evrenin incelenmesi, vefatına yol açan olaylar zincirini ve sonrasındaki tartışmaları anlamak için raporun vardığı sonuçların temelini oluşturur. Bu bölüm, Savarona yatından Dolmabahçe Sarayı'na geçişten vefat anına ve sonrasındaki yanıtsız kalan sorulara kadar olan süreci kronolojik olarak ele almaktadır. 6.1 Sağlık Durumunun Vahameti ve Ponksiyonlar Temmuz 1938'de Atatürk, artan sıcaklar ve rahatsızlıkları nedeniyle Savarona yatından Dolmabahçe Sarayı'ndaki 71 numaralı odaya taşındı. Bu dönemde hastalığının en belirgin semptomu, karnında biriken ve nefes almasını dahi güçleştiren sıvı (asit) idi. Bu sıvının boşaltılması için ponksiyon (paracentesis) adı verilen tıbbi müdahaleye başvuruldu: * İlk Ponksiyon (7 Eylül 1938): Dr. Mim Kemal Öke tarafından gerçekleştirildi ve karnından yaklaşık 12 litre sıvı çekildi. Bu işlem Atatürk'ü geçici olarak rahatlatsa da hastalığın ilerleyişini durduramadı. * İkinci ve Üçüncü Ponksiyonlar: Sıvının tekrar birikmesi üzerine Dr. Mehmet Kamil Berk tarafından yeni ponksiyonlar yapıldı. 6.2 Koma ve Vefat Ekim ayından itibaren Atatürk'ün bilinci giderek zayıflamaya başladı ve koma tabloları ortaya çıktı. * 17 Ekim 1938: Atatürk ilk derin komasına girdi. Bu koma sırasında kendisine uygulanan "Amonyum Bromürlü lavman" tedavisi, kaynak metinde karaciğer komasındaki bir hasta için son derece riskli ve "amonyak" seviyesini tehlikeli düzeyde artırabilecek bir müdahale olarak belirtilmiştir. * Komadan Çıkış ve Son Sözleri: Atatürk, bu ilk komadan kısa bir süreliğine de olsa çıkmayı başardı. Bilincinin yerine geldiği anlardan birinde, son sözleri olan "Aleykümesselam" demiştir. * 8 Kasım 1938: Durumu tekrar ağırlaşan Atatürk, son ve geri dönüşü olmayan komaya girdi. * 10 Kasım 1938: Büyük Önder, sabah saat 09:05'te hayata gözlerini yumdu. Vefatının ardından hazır bulunan 10 hekim tarafından imzalanan ölüm raporu kamuoyuna duyuruldu. 6.3 Vefat Sonrası Gelişmeler ve Cevaplanmayan Sorular Atatürk'ün vefatının ardından yaşanan gelişmeler ve alınan kararlar, günümüze kadar süren tartışmaların kaynağı olmuştur. * Tahnit (İlaçlama) İşlemi: Naaşın bozulmasını önlemek için Gülhane Tıp Akademisi'nden Prof. Dr. Lütfi Aksu tarafından tahnit işlemi yapıldı. Bu işlem sırasında iç organlar çıkarılmadı, yalnızca damarlara koruyucu solüsyon enjekte edildi. * Otopsi Yapılmaması: Atatürk'ün vefatına ilişkin en büyük soru işareti, neden otopsi yapılmadığıdır. Bu konuda hekimler arasında dahi bir fikir birliği yoktur. Kaynak metne göre iki farklı açıklama öne çıkmaktadır: * Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp: "Hükümet istemedi." * Prof. Dr. Hayrullah Diker: "Bu cesedi profane etmek (kutsiyetine saygısızlık etmek) olurdu. Profane etmekten çekindik." Bu çelişkili ifadeler, ölüm nedeninin kesin olarak belirlenmesini engelleyen bu kararın arkasındaki gerçek sebebin ne olduğuna dair şüpheleri artırmıştır. Vefatının ardından düzenlenen cenaze töreninde yaşanan izdihamda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 40 kişi yaralanmıştır. 11 Kasım 1938'de ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda İsmet İnönü, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. 7.0 Sonuç: Gerçekler, İddialar ve Tarihsel Değerlendirme Bu rapor boyunca sunulan kronolojik bulgular, Atatürk'ün vefatı etrafındaki olaylar zincirini karmaşık ve çok katmanlı bir çerçevede ortaya koymaktadır. Resmi ölüm nedeni, kaynak metinde sunulan tıbbi verilerle belgelendiği üzere karaciğer sirozudur. Hastalığın ilk belirtilerinden koma evresine ve vefata kadar olan süreç, sirozun doğal seyrine uygun klinik tablolar sunmaktadır. Buna karşılık, tedavi sürecindeki gelişmeler, komplo teorilerini besleyen ve haklı şüpheler uyandıran bir dizi unsuru barındırmaktadır. Bu unsurlar analitik bir dille şu şekilde değerlendirilebilir: 1. Tıbbi İhmaller ve Hatalar: Hastalığın erken teşhis edilmemesi, teşhis konulduktan sonra dahi basit bir kan tahlilinin yapılmasından "çekinilmesi" ve birbiriyle çelişen tedavi yöntemlerinin uygulanması, ağır bir ihmal ve yönetim zafiyeti olduğunu göstermektedir. 2. Tartışmalı İlaç Kullanımı: Cıva içeren ve "tecrübe mahiyetinde" uygulanan Salyrgan ilacının, gerekli koruyucu maddeler olmadan enjekte edildiği iddiası, tedavi sürecindeki en karanlık noktayı oluşturmaktadır. Benzer şekilde, karaciğer komasındaki bir hastaya "Amonyum Bromürlü" lavman yapılması gibi riskli müdahaleler, tıbbi hataların ötesinde kasıt şüphelerini gündeme getirmektedir. 3. Şaibeli Aktörlerin Varlığı: Nazi Almanyası'na bağlılık yemini etmiş, diğer Avrupalı liderlerin şüpheli ölümlerinde adı geçen ve toplama kamplarında insanlık dışı deneyler yaptığı belirtilen Prof. Hans Eppinger gibi bir ismin tedavi sürecine dahil edilmesi, en güçlü komplo teorisi dayanağını oluşturur. 4. Uluslararası Konjonktür: Atatürk'ün hastalığının, Avrupa'nın bir dünya savaşına sürüklendiği, Mason locaları, Siyonist hareketler ve Nazi Almanyası gibi aktörlerin Türkiye üzerinde yoğun siyasi ve ekonomik baskı kurduğu bir döneme denk gelmesi, vefatının arkasında siyasi motivasyonlar olabileceği fikrini güçlendirmektedir. Sonuç olarak, kaynak metnin sunduğu kanıtlar, Atatürk'ün ölümünün tamamen doğal seyrinde mi gerçekleştiği, yoksa kasıtlı bir müdahale veya ağır ihmaller zinciri sonucu mu hızlandığı sorusunu kesin olarak yanıtlayamamaktadır. Ancak, tedavi sürecindeki bariz hatalar, tartışmalı tıbbi uygulamalar ve şaibeli aktörlerin varlığı, bu ölümün ardında ciddi şüphelerin bulunduğunu güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu nedenle Atatürk'ün vefatı, sadece tıbbi bir vaka değil, aynı zamanda dönemin siyasi ve sosyal dinamiklerinin bir yansıması olarak tarihsel bir tartışma konusu olma önemini korumaktadır.
Atatürk
Atatürk'ün Katilleri ve O DoktorYaşar Gürsoy · Destek Yayınları · 2022230 okunma