Büyük Türk: Fatih
2025 33. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2025 02:56
***İlgililerine keyifli bir okuma yaşatacak, fethin detaylarına ve psikolojik dünyasına hakim olarak okuyabileceğiniz güzel bir eser. Anlatım ve sürece ait detaylar biraz yoğun ancak savaşa iki taraftan da bakabilme olanağı oldukça başarılı bir şekilde okura sunulmuş. Görsellerle zenginleştirilmiş anlatıma ek olarak kitapta en çok hoşuma giden detay gerek iki imparatorun gerek halkın bu süreçte yaşadığı psikolojik durumlara değinilmesi oldu. Zaman zaman iki imparator da umutsuzluğa düştü, halk ikonalara sığınarak Kutsal Bakire'den yardım diledi, askerler yoruldu... Tüm bu süreçler olağan doğallığıyla okuycuya aktarılmış, fikrimce kitap bu sayede daha zevkli bir hal aldı. En zevkli kısım ise Fatih'i daha yakından tanıma fırsatını bulmamdı. ***** Adının yankısı yüzyılları aşan cihan padişahı, sultan-ı alem... Çocuk yaşta kalbine yerleştirdiği fetih, müthiş azmi ve Rabb'in lütfuyla 21 yaşında ona nasip oldu. Ne büyük padişah, ne muazzam bir deha örneği. Doğu'nun ve Batı'nın bilgelik ışığından doğan bir cevher adeta. Dünyayı dize getiren, Hıristiyan dünyasına cehennemi yaşatan bu kutlu padişah için 49 yaşında Hakk'a yürümek ne büyük talihsizlik. Şiirde ona atfedilenler doğrudur, bu yüce zat biraz daha yaşasa ne Venedik kalırdı ne de Floransa. Ne yazık ki onun hakkındaki fikirlerimiz İstanbul'un fethi ile sınırlı. Oysa Fatih her Türk gencinin yakından tanıması gereken bir şahsiyet. Askeri zekasının yanında edebi bir kalem oluşu, dünya dillerini iyi derecede bilmesi ve kullanması onun çok yönlü bir hükümdar olduğunu kanıtlar nitelikte. Ne mutlu bize ki cihana hükmetmiş böyle kutlu bir padişahın övüncüne nail olduk.
Son Büyük Kuşatma 1453Roger Crowley · April Yayıncılık · 2012258 okunma