2025 68. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 00:00
Simon bir üniversitede hukuk profesörü, eşi Vicky ise aile içi şiddet mağduru kadınlara yardım eden bir kuruluşta çalışmaktadır. Dışarıdan bakıldığında herkes onları saygın, birbirine bağlı, örnek bir çift olarak görür. Ancak bir gün, Simon’un 19 yıl önce âşık olduğu kadın Lauren yeniden yaşadığı kasabaya döner. İkili arasında gizli bir ilişki başlar — çünkü Lauren de evlidir. Her şey gizlilik içinde sürerken, Cadılar Bayramı gecesi Lauren’in ölüm haberi gelir. Simon ve Vicky’nin on yıl boyunca evli kalmak zorunda oldukları bir şart vardır; çünkü yüklü miktarda bir fon ancak bu sürenin sonunda onların hesabına geçecektir. Vicky, yatırım konusunda fikir almak için Christian adında bir yatırımcıyla tanışır. Ancak kısa süre sonra aralarında bir yakınlaşma olur. Bu para, Christian’ın aklını başından alır ve o da kendi oyununu kurar. Ama Simon ve Vicky’nin de planları vardır. Lauren’in ölümüyle ilgili soruşturmayı Çavuş Jane üstlenir. Yaptığı araştırmalar onu bambaşka yönlere sürüklese de, içine sinmeyen bir şeyler vardır. Gerçek katil kimdir? Jane gerçekten doğru kişinin peşinde midir, yoksa her şey bir oyunun parçası mıdır? Cadılar Bayramı öncesi ve sonrası olarak iki zaman diliminde ilerleyen bu kitap, tam anlamıyla şahane bir psikolojik gerilim. Her şeyin bir anda olup bitmesini isteyenler için uygun değil; olaylar yavaş yavaş, olması gerektiği tempoda gelişiyor. 500 sayfa boyunca “bu kadar uzun olmalı mıydı?” diye düşünüyorsunuz ama sonunda “eksik olsaydı olmazmış” diyorsunuz. Her bölümde “tamam, artık çözdüm” diyorsunuz ama bir sonraki sayfada tüm düşünceleriniz yerle bir oluyor. Kim daha akıllı, kim daha masum, kim daha sinsi — ayırt etmek neredeyse imkânsız. Her karakterin planı öylesine kusursuz işliyor ki, inanmakta zorlanıyorsunuz. Özellikle Jane’in akıl yürütmeleri ve analizleri beni hayran bıraktı. Her sayfada yeni bir şaşkınlık, yeni bir "hadi be" anı yaşıyorsunuz. Kitabı kapattığımda tek dediğim şey şu oldu: “Yok artık, bu kadar da olamaz.”
Daha Yakından BakDavid Ellis · Nox Yayınları · 2025105 okunma