Albastı, "Bir Annenin Kabusu"
Albastı, Türk mitolojisindeki kötü karakterlerden biridir. Lohusa kadınların ve bebeklerin korkulu rüyası olan Albastı; Türk coğrafyasında, Orta ve Doğu Anadolu'da varlığını sürdürmektedir. Al, Ak Eş, Albas, Albis, Albız, Almıs gibi isimlerle de anılan Albastı hakkında günümüze kadar gelen bilgiler şöyledir: Türk Dünyası'nın kötü ruhu Albastı, lohusa kadını ve bebeği öldürüp ciğerlerini suda kaynatmak isteyen mitolojik bir yaratıktır. Türk Dünyası'nın kötü ruhu Albastı, lohusa kadını ve bebeği öldürüp ciğerlerini yemek isteyen mitolojik bir yaratıktır. Kırgız, Kazak ve Başkurtlara göre Albastı, Kara ve Sarı Albastı olmak üzere ikiye ayrılır. Sarı Albast, fazla sorun çıkarmayan bir türdür. Alt seviyedeki şaman ve öğretmen, dualar ve törenlerle insandan ve çevresinden uzaklaştırılabilir. Ama o kadar yaramaz bir türdür ki, eğlenmek için geri dönüp korkutabilirler. Kara Albastı o kadar da yaramaz, eğlenceyi seven, rahat bir varlık değildir. Adı gibi karanlık, ağırbaşlı, ciddi ve iradeli bir varlıktır. Onlardan kurtulmak için yalnızca onları iyi tanıyan ve onlar hakkında bilgi sahibi olan kişilere danışılabilir. İnsanlara sarı Albastı, sarı keçi, tilki şeklinde görünürler. Doğum yapmış kadınlar, şaman sayesinde sarı Albastı'dan kurtulabilirler. Çok fazla zorluk çıkarmadıklarını söylemiştik. Albastı'yı kovmak için Baksı kopuzuyla şu sihirli sözleri söyler: "Ey zalim Albastı, Ciğeri koy yerine, Zavallı ruhunu geri ver, Eğer sözümü tutmazsan Eğer bana saygı duymuyorsan Gözlerini çıkarırım…" Bu kelimeler, günümüz Anadolusunda kötü varlıkları kovma ritüellerinde kullanılmaktadır. Bazı kelimelerin yerini dinî motifler almıştır. Albastı halkı genellikle karanlık, harabe, kir ve pisliğin hüküm sürdüğü yerlerde yaşar. Kullanılmayan evler, ıssız dağlar ve vadiler de eğlencelidir, çeşitli şekillere bürünür ve insanları korkutur. Fergana Özbekleri, Albastı'yı dağınık saçlı, yaşlı ve bakımsız bir kadına benzetir. Albastı ile ilgili ilginç bir inanışa göre Şamanizm inancına sahip Tuba Urenha Türkleri'ne aittir. Tuba Türkleri, Albastı'nın soyunun bekar bir kızdan geldiğine, kumsallarda ve kayalıklarda yaşadığına ve keçi gibi ses çıkardığına inanırlar. Konya ve çevresinde yeni anneler ve bebekler yalnız bırakılmıyor. Çünkü Albastı'dan bu bölgede hâlâ korkuluyor. Kadın veya bebek bir şekilde yalnız kalırsa başlarının yanına bir süpürge konuyor. Doğu Anadolu'da Albastı'nın erkek at, çelik ve mavi boncuklardan kaçtığına inanılıyor. Bu nesnelerle Albastı'dan korunduğuna inanılıyor. Arkeonews
Mitoloji
Mahmure
"Diğer hemcinslerinden farklı olarak lohusanın ciğerini değil insanın 'kut'unu (ruhunu) götürmek ile görevlidir."