2025 132. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2025 23:48
Selam. Bu ayın son okuduğum kitabı R. F. Kuang'dan "Katabasis" oldu. Yazarla tanışma kitabım oldu aynı zamanda. Öncelikle kitapla ilgili şunu söylemek istiyorum. Okuduğum bilim kurgu eserleri arasında aşağılarda yer alır ama kötü olduğu için değil sadece onlar daha iyi olduğu için. Kurgusu zekice. Merak unsurlarının yeteri miktarda kullanılmasıyla da akıcı bir okuma sunuyor. Cehennem tasvirini bence en iyi betimleyen Chuck Palahniuk'tan okuduğum Lanetli kitabıydı. Burada karışık ve sekiz katman oluşturulmuş. Pentagramla ve büyülü sözlerle cehenneme gidebiliniyor. Bir büyü kazası ile Profesör Jacob Grimes ölür. Öğrencileri, Alice Law ve Peter Murdoch birbirlerinden habersiz cehenneme gidip Profesörün ruhunu cehennemden kurtarmak için araştırmalar yaparlar. Ve bir şekilde beraber gitmek zorunda kalırlar. Bu uğurda ödeyecekleri ağır bedel bile onları cehenneme gitmekten alıkoymaz. Dante'nin cehennemi bir kılavuz niteliğinde kullanan Alice ve Peter Profesörü bulabilmek için aşağıdan yukarıya cehennemin tüm katlarına bakmak için zorlu bir yolculuk yaparlar. Gizli ihanet, fedakârlık, paradoks gibi farklı türde heyecanlar katarak tehlikeli bir maceraya ortak ediyor biz okuru yazar. #bkmkitap #kitapalıntıları Gerçek dediğin, göz açıp kapayıncaya kadar değişebilir. Eğer dünya senin için bir kez bu kadar değişken olabildiyse, onu daha kaç kez kendi arzularına göre dans ettirebilirsin? Her paradoksun temelinde bir gerçek yatar. Kendi yalanına asla bütünüyle inanmamalısın çünkü o zaman pentagram üzerindeki gücünü kaybedersin. Büyü dünyayı kandırma eylemidir, kendini değil. Aynı anda birbirine zıt iki inancı zihninde tutabilmelisin. Dönüş yolunu bilmelisin. Paradoksların bizi rahatsız etmesinin nedeni, saçma sonuçlarının tüm öncüllerimizi yeniden sorgulatmasıdır. Paradoks bir merdiven gibidir; her basamak kaçınılmaz olarak hedefe götürür. Ama en tepeye ulaştığınızda hedefin imkânsız olduğunu görürsünüz; boşluğa adım atmışsınızdır. Demek ki basamaklardan biri safsatadır. Çünkü sonuç zorunlu olarak yanlış olmalıdır çünkü mantığın işlemediği bir dünyada yaşayamayız. O halde öncüllerimizden biri zorunlu olarak kusurludur. İşte huzursuzluğumuzun kaynağı da budur. Bir paradoks, yol boyunca bir yerde büyük, korkunç bir hata yaptığımız anlamına gelir. İnsanları dev sanıyorsun, sonra da seni sıradanlıklarıyla yıkıp geçiyorlar.
Bilim - Kurgu , Edebiyat - Roman
KatabasisR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 2025671 okunma