2025 45. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2025 12:12
“Adım Edip Ahmed, sözüm edep ve nasihattir. Özüm (bedenim) gider ancak sözüm burada kalır. Bahar geçer, güz gelir; bu ömür gider. Bu baharım ve güzüm ömrü tüketir. Onun için bu Türkçe kitabı çıkardım. Ey dost! İster yeterli gör ister ekleme yap. Eğer gidersem adım kalsın diye pek nadide sözlerle yazdım.“ Sayfa 103 Edip Ahmed Yüknekî, 12. asırda yaşadığı bilinen, İslâmî ilimlere vakıf bir ediptir. Türkistan'ın Taşkent şehrinin Yüknek isimli kasabasında yaşadığı bilinmektedir. Okumuş olduğum Atabetü'l Hakâyık isimli bu eser Karahanlı Türkçesi ile yazılmış olup didaktik bir metindir. Yazılış tarihi tam olarak belli değildir. Eser, manzum olarak yazılmış bir ahlâkî öğüt kitabıdır. Edip Ahmet Yüknekî'nin yazdığı bu eseri devrin Türk ve Acem hükümdarı Muhammed Dâd İspehsâlâr Bey'e sunduğu rivayet edilmektedir. Okumuş olduğum Kapı Yayınları baskısında eserin Süleymaniye Kütüphanesi Ayasofya 4757 numarada kayıtlı nüshası esas alınmış olup, yayınevi, kitabın içinde eserin bu orijinal nüshasını ve transkripsiyonunu ve günümüz Türkçesi hâlini vermiştir. Bu mânada oldukça faydalı ve güzel bir baskı olduğunu söyleyebilirim. Kitap 200 sayfa olmakla birlikte günümüz Türkçesi metin yaklaşık 30 sayfa civarındadır. Bu kısa fakat içeriği altın öğütler ile dolu eseri mutlaka tavsiye ediyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Atabetü’l HakâyıkEdip Ahmet Yükneki · Kapı Yayınları · 20231,702 okunma