Acıya , aşka ve diğer yalnızlıklara…
2025 48. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2025 12:15
Selçuk Baran bu kitabında da umudu, coşkuyu ve hüznü tek bir resimde ustalıkla yan yana getiriyor. Bozkır Çiçekleri, bozkırın ortasında filizlenmeye çalışan ve yolları bir şekilde kesişen üç çiçeğin: Seyfi, Nurten ve Müfit’in hikâyesi. Toplumsal normlara uyum sağlamakta zorlanan, sürekli bir arayış içinde olan ve nihayetinde yalnız kalmayı tercih eden ya da yalnızlığa sürüklenen karakterler onlar. Seyfi, Anadolu’nun kırsalından Ankara’ya okumak ve kendine yeni bir yaşam kurmak umuduyla gelmiş genç bir adamdır. Çalıştığı iş yerinin bodrum katında yaşaması, onun toplumsal ve psikolojik konumunun en güçlü metaforudur. Şehrin “üst katlarında” yaşanan hayata erişemeyen, karanlıkta kalan, ağırlığın altında ezilen bir ruhtur. Tanıştığı Nurten’le evlenerek yeni bir hayata adım atar; ancak ne istediğini bilememesi ve geleneksel bakış açısı, evliliklerinde giderek artan bir gerilimi beraberinde getirir. Bu dünyaya Müfit’in dahil oluşu, hikâyenin akışını değiştiren kırılma noktasıdır. Müfit, entelektüel bir çevrede yetişmiş, farklı ülkelerde kendi yazgısını aramış, sonunda hayatı olduğu gibi kabullenmiş bir karakterdir. Seyfi için Müfit, ulaşmakta zorlandığı modern dünyanın bir sembolüdür. Onun varlığı, Seyfi ve Nurten’in ilişkisini derinleştirir ve aynı zamanda çatlatır. Nurten ise evliliğinin başında kabullendiği düzenle yaşamaya çalışsa da, zamanla bu düzenin ruhunu sıktığını fark eder. Kendini bulma çabası, geçmişten arınma isteği ve hiç bitmeyen eksiklik hissi arasında sıkışır. Müfit’le yaşadığı yakınlaşma bile ona beklediği tamamlanmayı vermez. Yanında değişen iki erkeğe rağmen kendi kabuğunu kıramaz; çünkü asıl dönüşüm, başkalarının değil, kendi içinin dönüşümüdür. Romanın sonunda Nurten, hem Seyfi’yi hem Müfit’i terk eder. Otel odasından yazdığı mektuplar, onun hayata ve kendine dair verdiği en büyük karardır. “Durup dururken, otuzumda değişebileceğim hiç aklıma gelmemişti,” derken, hem şaşkınlığını hem de içsel aydınlanmasını dile getirir. İncelemeyi Nurten’in Müfit’e yazdığı cümleyle bitirmek istiyorum: “Seni her zaman seveceğim, sevildiğimi bilerek seveceğim. Bu bitmemiş mektubu bağışla.”
Bozkır ÇiçekleriSelçuk Baran · Yapı Kredi Yayınları · 20211,270 okunma