2025 38. kitabı
Nickel Boys kapağıyla olduğu kadar hikayesiyle de beni etkileyen bir kitap. Zaten 2020 Pulitzer ödüllü. Yazarın iki pulitzer ödülü var, diğeri daha önce yazdığı ‘Yeraltı Demiryolu’ ondan da bi gün bahsederim. Elwood iyi, böyle hevesli çalışkan bir çocuk. Derslerine çalışıyor, adaletin peşinde, Martin Luther King’in sözlerini ezbere biliyor. Bir sabah, üniversiteye gitmek için otostop çekiyor. Ve şanssızlığı burada yakalıyor onu, araba çalıntı çıkıyor. Elwood kendini Nickel Akademisi denen “ıslah” kurumunda buluyor. Ama burası ıslah falan değil. Burası hayatta kalma kampı. Kimi gece yatağından alınıp bir binaya götürülüyor; beyaz ev. Kimi ortadan kayboluyor. Geri dönebilen şanslı sayılıyor. Nickel denen bu karanlık yerde adalet yok, merhamet yok. Elwood bu sistemin içinde inandığı değerleri korumaya çalışıyor. Yanında da Turner var. İkisinin dostluğu, bu romanın kalbi. Kitabın dili yalın ama anlatılanlar sert işte. Bi de sonunu tahmin ettiğini sanıyorsun ya, etmiyorsun. Bir yerde her şey ters yüz oluyor. Ben çok etkilendim. Zaten hikaye Florida’da 111 yıl boyunca faaliyet gösteren ve sonradan son derece istismarcı olduğu ortaya çıkan Dozier okulundan esinlenerek yazılmış. Yani gerçek bir Amerikan kâbusu. Kalbinizi kırabilir.
Nickel ÇocuklarıColson Whitehead · Siren Yayınları · 2019906 okunma