Puan vermedi·158 syf.····Okunma: 01 Kasım 2025 13:08 Knut Hamsun’un başyapıtı Açlık, okuyucuyu sadece fizyolojik bir sefalet hikâyesinin içine değil, aynı zamanda insan zihninin en karanlık, en karmaşık dehlizlerine doğru, sarsıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, Norveç’in başkenti Kristiania’da sefil bir yaşam süren, adını dahi bilmediğimiz bir yazar adayının, sadece ekmek parası değil, aynı zamanda varoluşsal bir anlam arayışının pençesindeki trajikomik durumunu gözler önüne seriyor.
Bu, sadece midenin değil, ruhun da açlık çektiği bir anlatı; karakterin "Bahtımın hep kapalı oluşuna sebep neydi acaba? Yaşamak, başkaları kadar benim de hakkım değil miydi?" sorusu, kitabın evrensel insani çığlığı. Hamsun, dönemin geleneksel roman anlayışını bir kenara iterek, bizi doğrudan karakterin bilincine, o "açlığın delidolu taşkınlığına" teslim ediyor ve bu yoğun huzursuzluk, eseri dünya edebiyatının en cesur psikolojik incelemelerinden biri haline getiriyor.
Açlık'ın sanatsal gücü, geleneksel olay örgüsünden ziyade, anlatıcının zihinsel durumunun dolaysız ve sarsıcı aktarımında yatıyor. Hamsun, modernist anlatının öncüsü sayılan, bilinç akışına yakın bir teknikle, yaratıcı zihnin dağınık, sürekli izlenimler toplayan yapısını en çıplak haliyle sunuyor: "Birkaç satırdan sonra ilham kesilmişti, aklım başka taraflardaydı, belli bir noktaya toplayamıyordum düşüncemi. Her şey bana tesir ediyor, dikkatimi dağıtıyor, gördüğüm her şey bende yeni izlenimler veriyordu." Bu dağınıklık ve hassasiyet, kahramanın "Fakir aydın, zengin aydından çok daha kuvvetli görür. Fakir, attığı her adımda etrafına bakınır... onun kulağı deliktir, duygusu ince; o tecrübelidir, ruhu yanık yaralarıyla doludur..." tespitiyle birleşiyor; sefalet, ona bir çeşit keskin görüş ve derin duyuş yeteneği kazandırıyor. Ancak bu derinlik, aynı zamanda büyük bir kırılganlığı da beraberinde getiriyor. Zira, "İnsan deli olmasa bile biraz hassas bir kalbe sahip olabilir... öyleleri vardır ki ufak tefek şeyler onları yaşatır da sert bir söz onları öldürür."
Açlığın pençesindeki dil, gerçeklik ve sanrı arasındaki o ince çizgide dans ediyor. Gecenin o korkunç karanlığında, yazarın "Kalleş, esrarengiz bir delikti bu; bundan sakınmam gerekiyordu," diyerek duvardaki sıradan bir çivi deliğini esrarengiz bir işarete dönüştürmesi ya da anlamsız bir kelimeyi, "Kubosa"yı icat edip, "Kelime bulunmuştu, buydu esas mesele!" diyerek ona manevi bir önem yüklemesi, açlığın zihni ne denli ele geçirdiğini gösteriyor. Bu türden absürt patlamalarla Hamsun, bize sadece bir karakterin açlığını değil, aynı zamanda insani duyarlılığın trajedisini ve yaratıcılığın çılgınlığını sunuyor.
Açlık, bitmek bilmeyen bir sorgulama, umutsuzluğa bir isyan ve aynı zamanda ona bir teslimiyet hikâyesi. Kitabın başından sonuna kadar hissedilen o yoğun psikolojik gerilim, okuyucuyu rahatsız etmeyi, düşündürmeyi ve sarsmayı başarıyor. "Bütün ümitler suya düştü mü, her şey bitti demektir" cümlesindeki nihai karamsarlığa rağmen, anlatıcının kendi varoluşuna dair bulduğu o manevi çıkışlar, eserin unutulmazlığını pekiştiriyor.
Geriye dönüp baktığımda, açlığın bir kader değil, bir sanat formu haline geldiği, modern edebiyatın köşe taşlarından biri olan bu kitap, sadece bir okuma deneyimi değil, aynı zamanda insan ruhunun en derin acılarını ve en çılgın yaratıcılığını hissederek yaşadığım, başucu niteliğinde, eşsiz bir zihinsel deneyim olarak kalacak.