Edward , Bella ? Orda mısınız?
2025 55. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 01:33
Yazar, önceki eserlerinin getirdiği başarı ve popülariteye güvenerek bu kez bir vampir romanı kaleme almaya karar vermiş, görünüşe göre bu tercihini de büyük bir özgüvenle hayata geçirmiş. Okurken aklıma sürekli Alacakaranlık serisi geldi. Ergenliğinin en cafcaflı dönemlerinde Edward ve Bella’nın aşkını soluksuz okuyan doksanlar kuşağının benimle aynı hissi yaşayacağına neredeyse eminim. Eser, film uyarlamasına dahi değmeyecek kadar klişe bir olay örgüsüne sahip olsa da, mevcut hayatımın her yanına sinmiş aşırı ciddiyetten biraz da olsa uzaklaşmak bana iyi geldi. Çantasında vampir romanı taşıyan bir kadın olma hissinden tuhaf bir keyif aldım. Eh , herkesin çılgınlığı kendine... Kitapta, bitmek bilmeyen kan tutkusunu ve kendini dizginleme konusunda aşırıya kaçan vampirler ile bu arzusunu sınır tanımadan tatmin eden iki farklı vampir profili var. Bu tipler ile anlatılmak istenenin, hayatta her türlü aşırılıktan kaçınmanın ne kadar önemli olduğu diye düşünüyorum. İçgüdülerimiz ve tutkularımız karşısında sınır tanımamak kadar, onları bütünüyle bastırmak da aynı ölçüde yıkıcı sonuçlar doğuruyor, çünkü bastırılan her eğilim bir noktada patlak veriyor. Bu açıdan yazar, dengeli bir yaşamın ne kadar elzem olduğunu ustaca olmasa da açık biçimde anlatıyor. Bir vampir romanından böyle bir çıkarım yapmak belki biraz zorlama olmuş olabilir. Kitap incelemesi denen şeyin, eserin konusunu kendi bakış açımızla anlatmak mı yoksa bizde bıraktığı duygu ve izlenimleri paylaşmak mı olduğu konusunda hâlâ net bir fikrim yok. Ama Matt Haig’in vampir romanı yazdığı bir dünyada, benim de kafama estiği gibi bir inceleme yazmamın kimseye zararı olmaz herhalde. Neticede keyifli bir okumaydı. Puanlayacak olsaydım 7 verirdim.
Radley AilesiMatt Haig · Domingo Yayınları · 20252,001 okunma
2.513 Gösterim