2021 5. kitabı
7 yıl sonra yeniden Şah ve Sultan’a başladım kitaba dair birkaç info; 1. Kitap ikizlerin dilinden anlatılıyor. Fakat kader birbirinden habersiz bu ikizlerin birini Şah’ın yanında, diğerini Sultan’ın yanında yaver-sağ kol yapıyor. 2. Hep diyorum Şah’da Sultan’da paralel evrende birbirinin çok benzeri. İkisi de ince düşünen, kuvvetli, stratejik zekaya sahip, yetenekli, şair ruhlu, zeki adamlar. Bence birbirilerinin aynılar. (Şah, annesini-Sultan, babasını katletmiş.) Bu bile ne kadar benzediklerine aşikar. 3. Yavuz’u zaten biliyoruz ancak Şah’da hiç azımsanmayacak bir siyasi zekaya ve güçe sahip. Erken yaşta otorite sahibi olmuş ve bilinçli adımlar atarak yükselmiş. 4. Hayallerimdeki mesele, daha önce bunun twetini bile atmıştım. Dost olsalardı dünya nasıl bir yer olurdu diye. Ama evet, bu dünya ikisine dar gelirdi. (Olay Sultan’ın tebdil derviş kılığında Şah’ın yanına satranç oynamaya geldiğinde yaşanıyor. 5. Şah’ın da Sultan’ın da garip fantezileri kitabın aşırı sarmasını sağlıyor. Örn; Şah’ın Özbek Hanı Şeybani’nin kafatasında şarap içip yüzünü gözdağı olarak Osmanlı’ya göndermesi ya da Sultan’ın, Şeyh Muhiddin Arabi’nin kitabını okuyarak kitaptaki ipuçlarından kabrini bulması gibi 6. Şah’ta beni en çok etkileyen şeylerden biri; Ortadoğu’ya hükmeden o büyük Şah’ın, hep mutsuz, memnuniyetsiz,hüzünlü bir ruh hali olan,yatağında kılıçla uyuyan Taçlı Hatun’un karşısında tir tir titremesi delice sevmesi fakat ona dokunamaması.. Şah’ın eşi karşısındaki ince ruhu 7. Birbiri arasında konuşmalarında incelik yapıp hep karşı tarafın ağzını kullanmaları mektuplardaki güçlü edebiyat dili aşşırı keyif veriyor okurken. Bu yazışmalar kitap boyu sürse okurdum. En sevdiğim kısım olabilir. 8. Şah’ın Çaldıran Savaşı’ndan önce Hıtay diyarına ait-yöneten anlamına gelen “Hıtâyi” mahlasını kullanması fakat savaştan sonra 28k nökerini kaybetmesinin ardından hata yapan anlamına gelen Hatai mahlasını kullanması Bitiyor diye kalbimin burulduğu nadir kitaplardan. 7 yıl önce de çok özeldin benim şimdi de öyle. Bir kitabı olurkenki haleti ruhiye o kadar önemli ki kitabın okurdaki anlamını baştan aşağı değiştiriyor. Yedi yıl sonra belki yeniden :))
Şah ve Sultanİskender Pala · Kapı Yayınları · 202537,9bin okunma