2025 83. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2025 00:00
Un roi sans divertissement JeanGino bu romanının ilhamını, Fransız bir filozof, matematikçi, bilim insanı, mucit ve ilahiyatçı olan Blaise Pascal’ın bir sözünden almış. “Eğer bir kral, duygusal tatminden azade, ruhu okşanmadan, arkadaşları olmadan, boş zamanlarında sadece kendini düşünmesi için yalnız bırakılırsa, işte o zaman eğlencesiz bir kralın zavallı bir adam olduğu görülür.” İnsan doğası üzerine sorgulamalarıyla düşündüren bir metin. Einstein der ki : “Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere.” Peki, can sıkıntısı insanı hangi noktaya kadar götürür? Kara kışın ortasında, bir dağ köyünde, genç bir kız ortadan kaybolur. Yüzbaşı Langlois vakayı çözmek için köye gönderilir.  Peki, asıl canavar kimdir? Sırf eğlenmek için köylüleri öldüren mi? Yasaları uygulamaktan sorumlu bir polis memuruyken, katili yakalayıp öldürdükten sonra hayvanları öldürme dürtüsüne kapılıp soğukkanlı bir katile dönüşen Langlois mı? Varoluşsal can sıkıntısından kurtulmak için kendini eğlendirme yolunu seçen bir insanın, kötülüğün cazibesine kapılıp gitmesi işten bile değildir. Unutmamak gerekir ki ; ışık karanlıkta parlar. Karanlık onu alt edemediği sürece… Jean Giono Eğlencesiz Bir Kral
Eğlencesiz Bir KralJean Giono · Everest Yayınları · 202310 okunma